Hört & läst 24 augusti

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

📦 DistributionOverload. Distributören Ingram varnar sina kunder för att det fjärde kvartalet kan drabbas av störningar i distributionen. En kombination av brist på papper, lagerpersonal och tillgängliga lastbilar samt ökade kostnader riskerar att leda till förlängda leveranstider. Andra veckan i december förväntas de högsta volymerna i distributionskedjan. (ShelfAwareness)

🍷 BacklistBästaÅlder. De senaste åren har backlist fått ett uppsving, inte minst i de digitala tjänsterna. Men vilken årgång är bäst? Statistik från Kanada för 2020 visar att frontlist (nya böcker) stod för 35 % medan 2-5 år gamla böcker genererade 26 % av försäljningen, 1 år gamla titlar (18 %), 6-10 år gamla (11 %) och äldre än 11 år (10 %). (BookNet Canada)

🌍 KlimatUpprop. 33 norska författare, däribland Karl Ove Knausgård, Anne Holt, Erlend Loe, Vigdis Hjort och Jo Nesbø, har skrivit under ett upprop inför Stortingsvalet. De uppmanar väljarna att rösta på de partier som gör något för klimatet och påpekar att Norge en av världens största exportörer av CO2-utsläpp genom oljan. (VG)

📙 SuccéKoden. Uppföljaren till boken och braksuccén Bemötandekoden av Lena Skogholm släpptes i veckan: Livskoden enligt hjärnan som just nu ligger på Bokus topplista. Över 1 000 personer är anmälda till Lenas digitala bokrelease idag. Dessutom är Skogholm en av 20 nominerade till Stora Talarpriset 2021.

📏 KortKortRoman. Saga Cavallin (skriver regelbundet för DN Kultur) romandebuterar i höst med Glasrutan (som anspelar på Sylvia Plaths Glaskupan). ”Med sina blott 60 sidor är det årets kanske kortaste roman, som i nio kapitel presenterar en samtid lika tunn, blank och skör, som en iphone”, skriver förlaget. På gränsen mellan långnovell och kortroman, låter det som.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL