Viaplay gör dokumentärserie om kulturprofilen

Svenska Akademien skakades av skandalen med kulturprofilen, och nu genomlyses den i en ny dokumentärserie. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Viaplay gör en dokumentärserie om kulturprofilens övergrepp, som också stoppade Nobelpriset i litteratur. ”The prize of silence” ska belysa maktstrukturer, tystnadskulturer och mäns våld mot kvinnor.

Serien är en internationell storsatsning i fyra delar med den exekutive producenten Joel Karsberg, en av skaparna bakom dokumentären ”Surviving R. Kelly”, tillsammans med Kristoffer Graci.

”Jag är stolt över att samarbeta med Nent och Viaplay för att ge en plattform till de här överlevarna att dela sina historier och hjälpa till att belysa sexuella övergrepp inom elitens maktsfärer”, säger Joel Karsberg i ett pressmeddelande.

Historien om ”kulturprofilen” har påverkat hur omvärlden har pratat om Svenska Akademien de senaste åren, menar Filippa Wallestam, innehållsansvarig på Nent. Hon tycker det är viktigt att diskussionen hålls levande och att de drabbade inte glöms bort.

”När jag fick frågan om att producera den här dokumentärserien tvekade jag inte en sekund. Det är precis den typen av innehåll som jag har producerat de senaste åren. Innehåll som lyfter upp och belyser mäns våld mot kvinnor, maktstrukturer och tystnadskulturer”, säger Wallestam.

Det var i november 2017 som ett stort antal kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Akademien beskylldes för att ha haft kännedom om övergreppen utan att agera. I december 2018 dömdes mannen till 2,5 års fängelse för två fall av våldtäkt.

Inte informerats

Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare, har inte fått information om dokumentärserien.

– Nej, jag känner inte till den.

TT: Har du någon kommentar till att de gör en dokumentär?
– Nej.

Dokumentärserien har världspremiär senare i höst på Viaplay.

Rättat: I en tidigare version fanns felaktig information om var serien ska visas.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,