”Sudokuns fader” Maki Kaji död i Japan

Sudoku har blivit populärt och finns numera i många tidningar intill korsordet. Arkivbild: Carl-Olof Zimmerman/TT.

Han var älskad av sifferpusslare världen över. Japanske Maki Kaji, känd som ”sudokuns fader”, har avlidit i cancer, 69 år gammal.

De senaste åren har Kaji skapat och utvecklat olika typer av pusselspel med hjälp av läsare.

– Jag blir verkligen rörd när jag ser en ny pusselidé som har stor potential, sade han till brittiska BBC 2007.

– Det är som att finna en skatt. Det handlar inte om att tjäna pengar, det är spänningen att försöka lösa det.

Maki Kaji hittade dock inte på det matematiska korsordet sudoku som nu finns i otaliga dagstidningar och böcker. Det gjorde den schweiziske matematikern Leonhard Euler på 1700-talet.

Det sägs att den moderna versionen först uppstod i USA, det var åtminstone där Kaji såg en variant i en tidning på 1980-talet som han tog med sig hem. Han utvecklade spelet vidare och hittade på namnet sudoku, en sammanskrivning av en japansk fras som betyder ”varje nummer måste stå ensamt”.

Kaji hoppade av universitetet och jobbade på ett tryckeri innan han grundade Japans första pusseltidning och blev förläggare. Det sudoku han förde ut i världen – som består av nio gånger nio rutor och där alla rader ska innehålla siffrorna ett till nio – är i dag hjärngympa för miljontals människor. Sedan 2006 har världsmästerskap i sudoku hållits årligen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL