En misstänkt eskorteras av polis för att leta efter bevis på ett kontor i Hongkong den 22 juli. Polisen grep fem personer som misstänks ha förberett att sprida "uppviglande" litteratur riktade mot barn – ett av de senaste tillslagen mot dissidenter i Hongkong. Foto: Vincent Yu/AP.

Flera gripna för ”uppviglande” barnböcker i Hongkong

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fem personer som skapat barnböcker i Hongkong har gripits. De gripna misstänks ha planerat publicering av ”uppviglande material”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgift rör det sig om böcker riktade till barn, vars innehåll enligt polisen kan ”uppmuntra till hat mot den kinesiska regeringen”.

De gripna – samtliga medlemmar i fackförbundet för samtalsterapeuter – hade skapat böcker för barn som påstås referera till händelser i Hongkong efter att de pro-demokratiska demonstrationerna exploderade i staden 2019. I böckerna porträtteras demokratisupportrar som får boende i en by omringad av vargar, skriver AFP.

Enligt polisen är de gripna mellan 25 och 28 år gamla. De greps av en ny säkerhetspolisstyrka som riktar in sig mot dissidenter.

”Allmänheten måste vara medvetna om fakta och får inte tolerera eller glorifiera våld. Särskilt inte låta nästa generation hetsas till falsk information”, uppger polisen i ett uttalande.

Motiveringen bakom är en kolonial lag som förbjuder uppvigling, något som innan de regeringskritiska demonstrationerna startade i den före detta brittiska kolonin inte tillämpats sedan Hongkongs överlämning till Kina 1997.

Maxstraffet är enligt lagen två års fängelse.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL