Uppmanas ge ut outgiven roman av John Steinbeck

John Steinbeck tar emot Nobelpriset i litteratur 1962. Arkivbild: AP/TT.

En litteraturvetare vid Stanford universitet uppmanar förvaltarna av John Steinbecks arv att ge ut en hittills outgiven bok av författaren.

Långt före det att han blev en hyllad författare skrev John Steinbeck tre romaner som aldrig publicerades. Två av dem förstörde han, men den tredje ”Murder at full moon” har överlevt i ett arkiv sedan 1930-talet, skriver The Guardian.

– Det här är en roman som ingen känner till. Det är en hel roman av Steinbeck, det är otroligt, säger professor Gavin Jones vid Stanford universitet.

Boken skrevs ett årtionde före den berömda ”Vredens druvor” och handlar om ett amerikanskt samhälle i skräck, efter att ett antal mord skett om natten. De undersökande poliserna fruktar att det rör sig om en varulv.

Manuset på 233 sidor finns på Texas universitet i Austin. Boken är helt annorlunda än Steinbecks andra romaner, enligt Gavin, och Steinbeck skrev den också under pseudonymen Peter Pym. Samtidigt finns där samma intresse för våldsam mänsklig förvandling som i Steinbecks övriga verk, enligt Jones.

Enligt Steinbecks litterära agenter McIntosh & Otis kommer man dock inte att publicera romanen, eftersom de menar att det inte var författarens vilja.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL