ANNONS

Den brittiske författaren Charles Dickens var mycket fäst vid sin frus syster Mary Hogarth som hastigt avled, 17 år gammal. Arkivbild: AP/TT.

Medaljonger avslöjar sorgen i Charles Dickens verk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Två medaljonger – den ena med en lock av Charles Dickens hår, den andra med hans svägerskas – utgör viktiga pusselbitar för den som vill få en inblick i Dickens författarskap.

De båda föremålen ingår i en ny utställning som invigs nästa månad i den brittiske författarens tidigare hem i London, skriver The Guardian.

Det är lätt att tro att lockarna i Dickens och hans svägerska Mary Hogarths ägo är ett bevis för en otrohetsaffär dem emellan. Men det tror inte experterna på. Däremot anses de viktiga för förståelsen av Charles Dickens författarskap – och då särskilt ”Oliver Twist” som han höll på att skriva när Hogarth plötsligt dog vid 17 års ålder.

Dickens hade kommit att betrakta henne som en syster och hennes brev visar att de varma vänskapliga känslorna var ömsesidiga. Chocken när Mary avled – troligen av en stroke – påverkade författaren så till den grad att han skapade Rose Maylie i ”Oliver Twist”, en ung kvinna som blir allvarligt sjuk, men återhämtar sig.

Även skildringen av Lilla Nells död i ”Den gamla antikvitetshandeln” tros vara influerad av svägerskans bortgång.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL