ANNONS

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 6 maj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🎂 ProustFest. I år är det 150 år sedan Marcel Proust (1871-1922) föddes. Volante gör en nyutgivning av boken Låt Proust förändra ditt liv av brittiska författaren och filosofen Alain de Botton (översättning Nille Lindgren) för att uppmärksamma detta.

🌎 Albatrosexpansion. Tjeckiska förlaget Albatros, ej att förväxla med svenska agenturen Albatros, satsar på att översätta och sälja sina egna titlar utomlands på spanska och engelska. Runt 400 av förlagets 1000 titlar om året är originaltitlar. Av dessa säljs runt 50 utomlands, främst illustrerade faktaböcker för barn. (Publishing Perspectives)

🏆 Nobelfläck. ”Nobelpriset i litteratur var världens finaste litterära pris. Idag är det en skamfläck”, skriver danska författaren Niels Frid-Nielsen som menar att Svenska Akademiens slutenhet, arrogans och nepotism devalverat prisets värde efter avslöjandet 2017. (Altinget)

🎡 Londonveckor. Bokmässan i London blir digital i år (”The Online Book Fair by LBF”) och sprids ut över tre veckor och inleds 7 juni med en serie konferenser. Huvudmässan äger rum 21-24 juni med bland annat en dag med teknikfokus, den 23 juni (Digital Technology: What’s Next for Publishing?). (The Bookseller)

📈 PRH-lyft. Jätteförlaget Penguin Random House rapporterar att försäljningen första kvartalet 2021 ökade med ”tvåsiffrigt” jämfört med 2020. Ägaren Bertelsmann ökade 10 procent. Bland bästsäljarna nämns en ungdomsutgåva av Michelle Obamas Becoming samt How to Avoid a Climate Disaster av Bill Gates. (The Bookseller)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL