David Sikter, författare och datavetare. Foto: Pressbild

5 tänkvärda böcker om framtiden – boktips av författaren David Sikter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

David Sikter ger oss fem tips på vetenskapligt trovärdiga böcker om superintelligens, mänsklighetens framtid och rymdresor.

David Sikter är utbildad datavetare och har även forskat inom elektroteknik. Han har ett stort intresse för teknik och vetenskap, och i synnerhet AI. Hans debutverk, science fiction-trilogin Berättelsen om Människan, är en vision av mänsklighetens och medvetandets framtid i Universum, som sträcker sig från närtid till tidens ände. 

Bokserien innehåller de fristående titlarna Autogenesis (2012), Introdus (2014) och Technocalypsis (2020). De båda första titlarna gavs 2021 ut på nytt i omarbetad version. Inriktningen beskrivs som ”hård science fiction”, science fiction med ambition på hög grad av vetenskaplig och teknisk trovärdighet.

– Utan tvekan har vi en mycket omvälvande tid framför oss, men någonstans är jag ändå försiktigt positiv. Jag tror att mänskligheten kommer att överleva. Det är ett sådant framtidsscenario som tecknas i Berättelsen om Människan, säger David Sikter.

Vi bad honom att tipsa om fem favoritböcker för den som vill läsa mer om mänsklighetens framtid, universum och AI.

Fermis Filter: En anledning att finnas av Alfred Ruth

En svenskskriven science fiction thriller (första delen i en planerad trilogi) om uppkomsten av superintelligent AI, som är både spännande och intressant. Framförallt gillar jag av de sociala utmaningarna och människornas olika strategier för att finna mening i ett samhälle där efterfrågan på mänsklig arbetskraft sjunkit kraftigt på grund av automatisering. Något som är tämligen unikt med boken är också att den har betatestats, med specialutvecklad programvara, på omkring tusen provläsare och tolv olika versioner av texten. En väldigt genomarbetad bok, med andra ord, och det märks! 

Fermis Filter : en anledning att finnas

Fermis Filter : en anledning att finnas

 • Förlag: Teg Publishing
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-10-10
 • ISBN: 9789188035479

Superintelligens : vägar, faror, strategier av Nick Bostrom

Man kan nog säga att detta är den första akademiska boken som skrivits om ämnet superintelligens. I den går den välkände svenske filosofen Nick Bostrom, verksam vid universitetet i Oxford, med extrem grundlighet igenom och analyserar olika tänkbara scenarier, problem, föreslagna lösningar, och belyser argument och motargument kopplade till frågan. För den som är intresserad av AI-frågan är boken ett måste.

Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Bill Gates blev så imponerad av den här boken att han ett tag hade en kampanj för att skänka bort gratisexemplar av eboken till alla högskoleutbildade som anmälde intresse på gatesnotes.com. Med siffror och statistik visar författarna att världen är mycket bättre än vad de flesta tror, och att många trender går åt rätt håll, något vi verkligen behöver bli påminda om idag. Även för den som redan sett några av Hans Roslings bejublade presentationer så vill jag rekommendera boken, då den definitivt lägger till en extra dimension. Ja, vi har många svåra utmaningar framför oss, men siffror som de som presenteras i denna bok ger mig hopp om att vi, mänskligheten, trots allt kommer klara det.

Googolplex av KG Johansson

En prisbelönt roman om rymdresor och resor mellan världar i ett multiversum, om strävan efter det ouppnåeliga och om vad som gör oss till människor, av en av Sveriges mest älskade science fiction-författare. Boken är kanske inte riktigt vetenskapligt stringent, men det är en mysig och tänkvärd bok, som jag verkligen gillade att läsa. 

Googolplex

Googolplex

 • Förlag: Wela förlag
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2011-11-18
 • ISBN: 9789186081331

Kontakt av Carl Sagan

Jag måste slänga in en gammal klassiker också, och då blir det den hyllade Carl Sagans Kontakt. En kosmisk feel good-roman om när mänskligheten får kontakt med en utomjordisk civilisation via radiosignaler. Tyvärr går den svenska versionen numer bara att hitta på begagnatmarknaden. Boken har också filmatiserats 1997, med Jodie Foster i huvudrollen som forskaren Eleanor Arroway. Vad jag verkligen gillade med boken var att den var så positiv och hoppfull i sin syn på livets framtid i Universum – och förstås, att författaren försökt skriva en så realistisk och trovärdig skildring som möjligt av hur ett möte med en utomjordisk civilisation skulle kunna gå till.

Kontakt

Kontakt

 • Förlag: Natur & Kultur
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 1997-08-27
 • ISBN: 9789127069138
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »