David Sikter, författare och datavetare. Foto: Pressbild

5 tänkvärda böcker om framtiden – boktips av författaren David Sikter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

David Sikter ger oss fem tips på vetenskapligt trovärdiga böcker om superintelligens, mänsklighetens framtid och rymdresor.

David Sikter är utbildad datavetare och har även forskat inom elektroteknik. Han har ett stort intresse för teknik och vetenskap, och i synnerhet AI. Hans debutverk, science fiction-trilogin Berättelsen om Människan, är en vision av mänsklighetens och medvetandets framtid i Universum, som sträcker sig från närtid till tidens ände. 

Bokserien innehåller de fristående titlarna Autogenesis (2012), Introdus (2014) och Technocalypsis (2020). De båda första titlarna gavs 2021 ut på nytt i omarbetad version. Inriktningen beskrivs som ”hård science fiction”, science fiction med ambition på hög grad av vetenskaplig och teknisk trovärdighet.

– Utan tvekan har vi en mycket omvälvande tid framför oss, men någonstans är jag ändå försiktigt positiv. Jag tror att mänskligheten kommer att överleva. Det är ett sådant framtidsscenario som tecknas i Berättelsen om Människan, säger David Sikter.

Vi bad honom att tipsa om fem favoritböcker för den som vill läsa mer om mänsklighetens framtid, universum och AI.

Fermis Filter: En anledning att finnas av Alfred Ruth

En svenskskriven science fiction thriller (första delen i en planerad trilogi) om uppkomsten av superintelligent AI, som är både spännande och intressant. Framförallt gillar jag av de sociala utmaningarna och människornas olika strategier för att finna mening i ett samhälle där efterfrågan på mänsklig arbetskraft sjunkit kraftigt på grund av automatisering. Något som är tämligen unikt med boken är också att den har betatestats, med specialutvecklad programvara, på omkring tusen provläsare och tolv olika versioner av texten. En väldigt genomarbetad bok, med andra ord, och det märks! 

Fermis Filter : en anledning att finnas

Fermis Filter : en anledning att finnas

 • Förlag: Teg Publishing
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-10-10
 • ISBN: 9789188035479

Superintelligens : vägar, faror, strategier av Nick Bostrom

Man kan nog säga att detta är den första akademiska boken som skrivits om ämnet superintelligens. I den går den välkände svenske filosofen Nick Bostrom, verksam vid universitetet i Oxford, med extrem grundlighet igenom och analyserar olika tänkbara scenarier, problem, föreslagna lösningar, och belyser argument och motargument kopplade till frågan. För den som är intresserad av AI-frågan är boken ett måste.

Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Bill Gates blev så imponerad av den här boken att han ett tag hade en kampanj för att skänka bort gratisexemplar av eboken till alla högskoleutbildade som anmälde intresse på gatesnotes.com. Med siffror och statistik visar författarna att världen är mycket bättre än vad de flesta tror, och att många trender går åt rätt håll, något vi verkligen behöver bli påminda om idag. Även för den som redan sett några av Hans Roslings bejublade presentationer så vill jag rekommendera boken, då den definitivt lägger till en extra dimension. Ja, vi har många svåra utmaningar framför oss, men siffror som de som presenteras i denna bok ger mig hopp om att vi, mänskligheten, trots allt kommer klara det.

Googolplex av KG Johansson

En prisbelönt roman om rymdresor och resor mellan världar i ett multiversum, om strävan efter det ouppnåeliga och om vad som gör oss till människor, av en av Sveriges mest älskade science fiction-författare. Boken är kanske inte riktigt vetenskapligt stringent, men det är en mysig och tänkvärd bok, som jag verkligen gillade att läsa. 

Googolplex

Googolplex

 • Förlag: Wela förlag
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2011-11-18
 • ISBN: 9789186081331

Kontakt av Carl Sagan

Jag måste slänga in en gammal klassiker också, och då blir det den hyllade Carl Sagans Kontakt. En kosmisk feel good-roman om när mänskligheten får kontakt med en utomjordisk civilisation via radiosignaler. Tyvärr går den svenska versionen numer bara att hitta på begagnatmarknaden. Boken har också filmatiserats 1997, med Jodie Foster i huvudrollen som forskaren Eleanor Arroway. Vad jag verkligen gillade med boken var att den var så positiv och hoppfull i sin syn på livets framtid i Universum – och förstås, att författaren försökt skriva en så realistisk och trovärdig skildring som möjligt av hur ett möte med en utomjordisk civilisation skulle kunna gå till.

Kontakt

Kontakt

 • Förlag: Natur & Kultur
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 1997-08-27
 • ISBN: 9789127069138
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …