ANNONS

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 29 april

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🛴 DussinKickstarter. Crowdfunding var grunden, idag lika mycket ett kampanjverktyg för lanseringar av exempelvis böcker. Kickstarter fyllde 12 år igår, vi på Boktugg säger grattis såklart. Fira med att läsa allt vi skrivit om Kickstarter. Eller vårt Analysbrev om Kickstarter. Stats: 25 miljoner backare har bidragit med 5 miljarder dollar till 149 000 skapare.

📉 Bokhandelskonkurs. Lars Hjalmars bokhandel i Karlstad genomförde sin sista bokrea, lokalen var uppsagd och ägarna planerade en avveckling av verksamheten eftersom man inte hittade någon som ville ta över. Men nu har bolaget istället begärts i konkurs. (Nya Wermlands-Tidningen)


ANNONS


🎧 Ljudförst. Bästsäljande författaren Malcolm Gladwells nya bok The Bomber Mafia inleds med ljudeffekter och skapades som ett ljudprojekt producerad av Pushkin Industries som han är medgrundare till. Därefter erbjöds manus till ett traditionellt förlag, Little, Brown som ger ut pappersboken 27 april – samtidigt som ljudbok (inläst av Gladwell) och ebok släpptes. Bombmaffian släpps på svenska i september av Mondial. (Wall Street Journal)


ANNONS


📟 USAdigital. Februarisiffror från AAP (amerikanska förläggareföreningen) visar stark tillväxt för digitala format, eböcker (+ 19,8 %) och ljudböcker (+ 27,8 %). Till skillnad från Sverige är det download som dominerar. Totalt var 26,5 % av bokförsäljningen digital för de 1360 förlag som lämnat in statistik. Allmänlitteratur + 19 %, alla format inräknade. (AAP)

💰 UKdigital. Från Storbritannien och Publishers Association kommer siffror för 2020. Digitala böcker ökar (+24 %), men även print (+ 4 %) för allmänlitteratur. Av den totala försäljningen utgör digitala böcker 19,9 %. För akademisk litteratur är 75,8 % digitalt och för läromedel 12,7 %. (Publishing Perspectives)

🚫 NixBailey. Författaren Blake Bailey nekar till anklagelser om sexuella övergrepp. Men hans förlag Norton har nu dragit in både den nyligen utgivna biografin (Philip Roth: The Biography) och hans memoarer (The Splendid Things We Planned) från 2014. Författaren är fri att ge ut dem på annat sätt, säger förlaget. (Publishers Weekly)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »