ANNONS

Läsning statistik andel
Läsningen har ökat under pandemin men 24 procent av männen uppger i en ny undersökning att de varken läser eller lyssnar på böcker. Arkivbild: Kallestad, Gorm.

Var fjärde man och var tionde kvinna läser inte (eller lyssnar på) böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Mer än var fjärde svensk har läst mer än vanligt under pandemin. Det visar en Novus-undersökning som har genomförts på beställning av Sveriges Radios Kulturnytt. Men undersökningen visar också att nästan en fjärdedel av alla män inte läser alls.

Drygt 24 procent av alla män i åldrarna 18–79 år svarade att de varken läser eller lyssnar på böcker. Motsvarande siffra bland kvinnor är 12 procent.

Elisa Tattersall Wallin, doktorand vid bibliotekshögskolan i Borås, menar att en förklaring kan vara att läsning ses som en kvinnlig sysselsättning.

– Baserat på tidigare studier vet vi att det är viktigt med läsande förebilder för att själv bli en läsare och utveckla en identitet som läsare. Om det då finns färre vuxna män som läser kommer pojkar att få färre manliga förebilder som läser, säger hon till Kulturnytt.

Undersökningen genomfördes mellan den 25 februari och den 3 mars 2021, med 1 020 webbintervjuer med personer i åldrarna 18-79 år.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL