Bokmässan är död – länge leve Bokfestivalen?

När får vi författarsamtal med publik igen? Foto: iStock.

Bokmässorna ställs in på löpande band för andra året i rad. Kommer mässorna tillbaka eller är festivalerna här för att stanna?

Både London och Bologna har kastat in handduken – det blir digitala bokmässor även detta år. Paris och en rad andra har tagit samma beslut eller skjutit upp årets mässa till nästa år.

Bokmässan i Göteborg vidareutvecklar Bokmässan Play och meddelade i veckan att det blir tolv scener på plats i Göteborg där mängder av samtal ska spelas in och sändas live.

Dessutom finns beredskap för att ta in begränsad mängd publik beroende på restriktionerna.

Vilka delar av mässorna överlever?

Littfest i Umeå visade upp en ny nivå för bok- eller litteraturfestivaler online. Det känns otänkbart att framtida litteraturevenemang inte har en digital del även framöver.

Den stora frågan är vilka mässor som överlever. Vi ska komma ihåg att exempelvis Bokmässan i Göteborg vacklade redan före corona när det gäller just utställardelen. Den är helt enkelt inte ekonomisk för de deltagande förlagen.

När det gäller lokala bokmässor ser man en tydlig trend mot litteraturfestivaler, där scenframträdanden hamnar i fokus snarare än att vandra runt bland montrar. Det är inte heller så konstigt när flera av de största återförsäljarna av böcker i Sverige nu är helt digitala.

Nätverkande kräver inte mässgolv

Just nu längtar nog alla efter de fysiska mötena. Och vi säger längtansfullt att vi självklart längtar efter myllret på mässgolvet, att möta författare och branschkollegor.

Men frågan är: saknar vi verkligen själva mässgolvet? Eller kommer någon att hitta en ny modell som erbjuder just essensen:

  • författare och andra intressanta personer på scen
  • direktförsäljning av böcker till besökare
  • nätverkande med branschkollegor
  • personal- och författarfester

Handen på hjärtat – vilka av punkterna ovan förutsätter faktiskt montrar och mässgolv? Vi får se, kanske återvänder bokbranschen till traditionella mässor 2022 och allt blir som förr. Eller så kommer framtidens mässor att få en annan form, mer hybrid och mer festival.

Eller få och få – det är ju du som bestämmer det. 

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #296. Prenumerera gratis för att ha koll på bokbranschen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL