ANNONS

När får vi författarsamtal med publik igen? Foto: iStock.

Bokmässan är död – länge leve Bokfestivalen?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässorna ställs in på löpande band för andra året i rad. Kommer mässorna tillbaka eller är festivalerna här för att stanna?

Både London och Bologna har kastat in handduken – det blir digitala bokmässor även detta år. Paris och en rad andra har tagit samma beslut eller skjutit upp årets mässa till nästa år.

Bokmässan i Göteborg vidareutvecklar Bokmässan Play och meddelade i veckan att det blir tolv scener på plats i Göteborg där mängder av samtal ska spelas in och sändas live.

Dessutom finns beredskap för att ta in begränsad mängd publik beroende på restriktionerna.

Vilka delar av mässorna överlever?

Littfest i Umeå visade upp en ny nivå för bok- eller litteraturfestivaler online. Det känns otänkbart att framtida litteraturevenemang inte har en digital del även framöver.

Den stora frågan är vilka mässor som överlever. Vi ska komma ihåg att exempelvis Bokmässan i Göteborg vacklade redan före corona när det gäller just utställardelen. Den är helt enkelt inte ekonomisk för de deltagande förlagen.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

När det gäller lokala bokmässor ser man en tydlig trend mot litteraturfestivaler, där scenframträdanden hamnar i fokus snarare än att vandra runt bland montrar. Det är inte heller så konstigt när flera av de största återförsäljarna av böcker i Sverige nu är helt digitala.

Nätverkande kräver inte mässgolv

Just nu längtar nog alla efter de fysiska mötena. Och vi säger längtansfullt att vi självklart längtar efter myllret på mässgolvet, att möta författare och branschkollegor.

Men frågan är: saknar vi verkligen själva mässgolvet? Eller kommer någon att hitta en ny modell som erbjuder just essensen:

  • författare och andra intressanta personer på scen
  • direktförsäljning av böcker till besökare
  • nätverkande med branschkollegor
  • personal- och författarfester

Handen på hjärtat – vilka av punkterna ovan förutsätter faktiskt montrar och mässgolv? Vi får se, kanske återvänder bokbranschen till traditionella mässor 2022 och allt blir som förr. Eller så kommer framtidens mässor att få en annan form, mer hybrid och mer festival.

Eller få och få – det är ju du som bestämmer det. 

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #296. Prenumerera gratis för att ha koll på bokbranschen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »