Turkisk domstol friger Ahmet Altan

Den turkiske författaren och journalisten Ahmet Altan ska friges efter att ha suttit fänglad i fyra år. Arkivbild: Heiko Junge/NTB.

Den turkiske författaren Ahmet Altan ska enligt ett turkiskt domstolsbeslut friges efter att ha suttit fängslad i mer än fyra år för sin påstådda inblandning i det misslyckade kuppförsöket 2016.

Beslutet om frigivandet kom en dag efter Europadomstolen ECHR:s slagit fast att åtalet mot Ahmet Altan saknar grund.

71-årige Ahmet Altan är en av Turkiets mest lästa författare. Han fängslades 2016 för att under en tv-intervju ha stött upproret genom att ”sprida subliminala meddelanden till allmänheten” och tvingades sitta frihetsberövad i tre år innan han 2019 dömdes till tio års fängelse.

Altan själv har hela tiden nekat till anklagelserna som han menar är ”groteska”.

En rad svenska kulturpersonligheter har uttryckt sitt stöd för den fängslade turkiske författaren och journalisten. I ett upprop som sampublicerades i Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Journalisten i februari krävde 17 namnkunniga personer att Altan omedelbart skulle friges.

I förra veckan släpptes hans utsmugglade fängelsememoarer Jag kommer aldrig mer se världen på svenska.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,