Denna artikel sponsras av författare/förlag

Tina Olby ger en röst åt våldsutsatta kvinnor

Tina Olby, aktivist och författare. Foto: Privat

I boken Anna och hennes systrar skildrar aktivisten Tina Olby åtta fiktiva kvinnors berättelser – alla med en verklig grund.

Tina Olby beskriver sig som aktivist och engagerad feminist. Hon har lång erfarenhet av att stötta kvinnor som blivit utsatta för mäns våld och har varit aktiv i en kvinnojour i 30 år. 

Nu vill hon dela med sig av kvinnors sanna berättelser.

– Jag vill sprida kunskap om problematiken för att skapa förståelse som kan ge bättre stöd och bemötande av myndigheter och civilsamhället, säger Tina.

Engagemanget började med att Tina kom in i den kvinnopolitiska 68-rörelsen, och 1992 anslöt hon sig till en kvinnojour. Hon har fortsatt på samma bana sedan dess, både ideellt och som anställd, och bland annat varit ordförande i kvinnojouren i många år.

Under dessa år har hon samlat på sig mycket kunskap om psykiskt, fysiskt, ekonomiskt och socialt våld mot kvinnor. Hon har sett hur kvinnor har strategier för att överleva, skydda barnen och bryta upp. Av den här kunskapen och erfarenheten har hon skapat åtta kvinnors berättelser i boken Anna och hennes systrar.

Anna och hennes systrar

Anna och hennes systrar

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-05
  • ISBN: 9789189261389

Jag har mött hundratals utsatta kvinnor, och en del har fastnat i mig särskilt mycket. Jag har skakat om det här och tagit fram åtta kvinnor med påhittade namn och yrken och skapat berättelser utifrån dem med hjälp av den kunskap jag har. De som själva varit utsatta kan känna igen sig väl i karaktärerna, känna igen delar av utsattheten, men ingen kvinna kan säga att ”det där är jag”.

Tina vill att boken ska leda till djupare förståelse för problematiken med våldsutsatta kvinnor så att kvinnorna får bättre stöd och bemötande. Hon önskar särskilt att personer inom de yrkesgrupper som möter utsatta kvinnor läser och tar del av boken, som myndigheter, socialtjänst och vårdpersonal.

– Mäns våld mot kvinnor är ett alltid aktuellt ämne. Jag har något att berätta, och allt jag har skrivit i boken är sant. Jag har inte sett någon annan bok med ett liknande inifrån-perspektiv.

Under tiden du har arbetat med de här frågorna, har det skett någon utveckling?
– Svår fråga. Det kan vara så att det blir fler anmälningar för att benägenheten är större att anmäla. Våldet är grovt mellan varven, och pornografi har en stor del i detta. Våldet har många ansikten.

För att förändring ska ske behöver man enligt Tina arbeta förebyggande med utbildning bland de yrkesgrupper som möter utsatta kvinnor. 

– Det saknas fortfarande, man tillsätter miljoner men ändå blir det inte riktigt bra. Det här är ett viktigt kompetensområde som man måste underhålla i sin yrkesroll, så att kvinnor får förståelse och bra bemötande. Kvinnojoursrörelsen är fantastisk och måste stödjas, det ska inte behövas en kamp varje år då man söker bidrag.

Om författaren

Tina Olby bor vackert i ett kulturhus vid Göta kanal i Motala. Hon har tidigare skrivit Handbok med kvinnojourskunskap och arbetssätt för god kvalitet.

Anna och hennes systrar

Anna och hennes systrar
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor192
Vikt0
Utgiven2021-03-05
SABHc
ISBN 9789189261389
”Banden som män skapar för att knyta kvinnan till sig växer fram ur växlingen mellan värme och våld. Tina Olby visar hur mannen agerar. Det blir tydligt att män är förvånansvärt lika i sina strategier. Metoder, ord och anklagelser som de använder för att bryta ner kvinnan och legitimera våldet. En viktig kunskap som dock sällan diskuteras.”Carin Holmberg, fil.dr. och författare TINA OLBY har under sitt långa engagemang i kvinnojoursrörelsen mött hundratals våldsutsatta kvinnor. Med erfarenhet och kunskap ger hon röst åt kvinnornas kamp för ett liv utan våld.De åtta gripande berättelserna speglar kvinnors utsatthet av våld och kränkningar, något som tyvärr fortfarande är verklighet för alltför många kvinnor i dagens samhälle.Boken skapar en bättre förståelse för kvinnors lidande och kamp så de kan få ett adekvat stöd och bemötande av civilsamhället och myndigheter. Kvinnor som utsätts för mäns våld är värda allt stöd och respekt. ”Jag har upplevt kvinnors utsatthet på nära håll och sett mäns våld mot kvinnor och barn i vitögat....Min önskan och avsikt med berättelserna är att visa kvinnorna jag mött stor aktning och respekt för deras mod och kamp för ett liv utan våld.”Tina Olby
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se