Denna artikel sponsras av författare/förlag

Peter Gissy släpper sin elfte deckare

Författaren Peter Gissy. Foto: Boel Ferm

Med ett femtiotal böcker för både barn och vuxna är Peter Gissy en ihärdig författare. Våren 2021 släpps hans senaste deckare En avgörande ledtråd.

Peter Gissy har skrivit ett femtiotal böcker genom åren, allt från biografier till barnböcker. Den första deckaren Röd död kom ut 1996, och nu är det dags för den elfte i ordningen: En avgörande ledtråd som släpptes i mars 2021 både som ljudbok och som tryckt bok.

– Typiskt för mina deckare är kanske att huvudpersonerna inte är några direkta tuffingar, de är alltså som vi människor är i vardagen. De gör inte alltid rätt, de tänker inte alltid så smart. Väldigt ofta plockar jag in något med Tyskland, det har att göra med min egen bakgrund – mina föräldrar var sudettyskar, alltså från den delen av Tjeckoslovakien som kallades Böhmen och Mähren. Och en liten udda grej är att jag alltid har med Landskrona, min uppväxtstad. I varenda vuxendeckare, säger Peter.

Enligt Peter ska en bra deckare ge läsaren något mer än ”bara en samling mord och allsköns elände”. 

– Paketeringen är viktig. En intressant miljö behövs och karaktärer man blir nyfiken på. Och så måste läsaren känna ett sug att vilja veta mera, det ska finnas en definitiv framåtrörelse.

Många av hans böcker utspelar sig i Göteborg, så även En avgörande ledtråd.

– Jag bor i Göteborg sedan 1970-talet och älskar stan! Jag kan skildra den trovärdigt just för att jag känner till den så bra – trovärdighet är ju viktigt i böcker, även vid fiktion.

En avgörande ledtråd

En avgörande ledtråd

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-21
  • ISBN: 9789175575483

I En avgörande ledtråd vill Peter berätta hur rättspsykologin kan användas inom polisarbetet men också spegla något av det omfattande arbete som görs på kvinnojourer runt om i landet. Boken har tagit flera år att skriva. 

– Jag fick idén till den 2016 när jag läste en intressant bok om just rättspsykologi. Jag tog en semesterresa till Las Palmas på Gran Canaria och vände på dygnet under en vecka och skrev de första kapitlen. Jag kom på då att jag ville ha en kvinnlig hjältinna och lät henne vara involverad i arbetet på ett fiktivt jourhem för misshandlade kvinnor. 

– Det ena gav det andra – och när jag kom hem insåg jag att jag var tvungen att själv reda ut hur det går med henne i det hon tar för sig. Jag ville också överraska läsaren rejält, något som sker mitt i boken. Då och då tog jag ensamma skrivarveckor utomlands, och det rullade på så bra att jag, innan jag visste ordet av, hade skrivit typ två böcker! Det är därför min bok är på hela 616 sidor. 

En av de centrala karaktärerna är rättspsykologen Michelle. Rättspsykologi handlar om att utifrån mordplats, offer och gärning söka göra sig en bild av förövaren, en så kallad gärningsmannaprofil. 

– Det är naturligtvis inte enkelt – samtidigt är det förbluffande hur mycket slutsatser som det går att få fram. Duktiga psykologer kan begränsa sökområdet rejält för polisen. Allt fler används numera frekvent inom polisarbetet, liksom diverse experter. Det är inte så vanligt att rättspsykologer är huvudpersoner i deckare – det förekommer, men de har ofta en mer passiv roll.

Genom att dra in Michelle i kvinnojoursverksamheten fick Peter ett sätt att visa hur hon är i privatlivet. Dessutom har han gett henne en ryggsäck med personliga bekymmer. Men mitt i boken överlåter han hjältinnerollen till den kvinnliga spaningsledaren – ett annorlunda grepp.

Boken finns som ljudbok på Storytel och har efter tre veckor fått över 9 500 lyssningar. 

– Storytel har valt att lägga ut den i två delar. Inläsare är Gunilla Leining som är helt fantastisk. Hur hon lyckas hålla entusiasmen uppe under hela inläsningen begriper jag inte, men det gör hon, säger Peter. 

Just nu håller han på att skissa på ett nytt manus. Kanske blir det en fortsättning, kanske inte. 

– Efter elva deckare kan man tycka att jag kanske tömt mig, att det mesta är sagt. Ja, så är det nog, men samtidigt är ju detta det roligaste jag vet. Osvuret är alltså bäst!  

Läs mer om författaren på www.petergissy.se

En avgörande ledtråd

En avgörande ledtråd
Serie Michelle Mohlin
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor612
Vikt819 gr
Utgiven2021-03-21
SABHc
ISBN 9789175575483

När tjugotvååriga Jessica hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Michelle Mohlin, före detta polis och nybliven rättspsykolog, antar mördarens utmaning om att ta reda på vad kortet står för, och gör strax sina egna tolkningar i ett försök att locka fram en reaktion från förövaren. Snart får hon mycket riktigt ett genombrott, men situationen förändras radikalt när en kvinna samtidigt försvinner under omständigheter som kan kopplas till mordet.

Michelle måste hitta den kidnappade kvinnan innan det är för sent. Men så tvingas Michelle konfronteras med mördaren på ett sätt hon inte tänkt sig, och inser snart att hennes eget liv är i fara.

Peter Gissy, mångsidig författare till ett 50-tal böcker, har skrivit en nervkittlande deckare där han utforskar fiktionens möte med en verklighet utan försköningar.

Peter Gissy är född 1947 i Landskrona, men flyttade i tjugofemårsåldern till Göteborg. Han är en av de mest utlånade författarna på biblioteken, och som föreläsare och kursledare har han bland andra hjälpt Camilla Läckberg till hennes första manus. En avgörande ledtråd är hans elfte kriminalroman.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se