ANNONS

Carina Burman får Schückska priset 2021

Carina Burman. Foto: Fredrik Hjerling

Svenska Akademien har beslutat tilldela Carina Burman Schückska priset för år 2021. Hon belönas därmed med 100 000 kronor.

Carina Burman, född 1960 och bosatt i Uppsala, är författare och docent i litteraturvetenskap. Hon disputerade 1988 med avhandlingen Vältalaren Johan Henric Kellgren. Kellgren är också i fokus i Burmans romandebut från 1993, Min salig bror Jean Hendrich.

Svenska Akademien skriver i ett pressmeddelande: 

”Burmans litterära författarskap har även därefter fortsatt att ha ett nära samband med hennes litteraturvetenskapliga och kulturhistoriska forskning. I somliga romaner, såsom Babylons gator (2004), Vit som marmor (2006) och Hästen från Porten (2008) har hon kombinerat kriminalromanens form med pastischer på tidigare epokers litterära språk. 

Utöver det skönlitterära skrivandet har Burman författat omfattande biografier över Fredrika Bremer, Klara Johanson, Gösta Ekman d.ä. och Carl Michael Bellman. Som forskare har Burman ägnat sig åt flera editionsprojekt, bland annat i Svenska Vitterhetssamfundets regi, och hon har också haft flera längre utlandsvistelser som författare och forskare. Till dessa vistelseorter hör Åbo, Pisa, Wolfenbüttel, Grèz-sur-Loing, Cambridge, Padua och Rom.”

Senast släppte Carina Burman Bellman: biografin 2019, och hennes kommande bok God natt Madame ges ut av Albert Bonniers förlag i maj 2021.

Om Schückska priset

Priset utgår ur en fond som överlämnades till Akademien 1946 och avser att stödja och belöna litteraturhistoriskt författarskap. De senaste årens mottagare av priset har varit Ulf Olsson (2017), Anna Williams (2018), Yvonne Leffler (2019) och Håkan Möller (2020). Prisbeloppet är 100 000 kronor. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL