Denna artikel sponsras av författare/förlag

Susan Casserfelt skriver om livet med en autistisk son

Susan Casserfelts nya bok handlar om livet som förälder till ett barn med särskilda behov. Foto: Bengt Alm

I självbiografin Dit orden inte når berättar författaren Susan Casserfelt personligt om livet med ett barn som har autism.

Susan Casserfelt är författaren bakom den uppskattade Höga kusten-serien, med spänningsromanerna Prästens lilla flicka, Den tatuerade cirkeln och I betraktarens öga. Nu släpper hon för första gången en helt annan sorts bok, en personlig berättelse om livet som förälder till ett barn med särskilda behov. 

Dit orden inte når handlar om hennes son som har autism och om känslan att inte räcka till som mamma.

– Jag har brottats mycket med känslan av att inte duga som förälder. Men någonstans har jag landat i att inte lasta mig själv för sådant som inte går att förändra. Och framförallt att förlåta mig själv för att jag inte alltid har räckt till.

Först skrev hon en del krönikor om sin situation, men till slut insåg hon att hon måste skriva en bok.

– Jag ville skriva för alla dem som inte har orden, för dem som känner sig ensamma. Det här är så viktigt, och jag kan förmedla det.

I boken får läsaren följa föräldrarna Susan och Fredrik och sonen Hugo under fem års tid, från förskola till mellanstadiet. Boken handlar mycket om föräldraskap men också om de problem sonen har och som har fört med sig många besök på habiliteringen, Bup och olika myndigheter.

– Kampen med skolan är en viktig del i boken. Vi ville prova vanlig skola för vår son, men det blev tydligt att skolan inte ville ha honom där. De ville flytta honom till särskolan trots att läkarna var osäkra på om särskola var det bästa alternativet.

Till slut lyckades de få en plats på Svedenskolan, en liten familjeägd friskola för autistiska barn. Idag går Hugo i sexan och läser gymnasiematte.

– Redan i förskolan visade han talang för matte och överraskade pedagogerna med att räkna tians tabell helt på egen hand. Han är finurlig också, en riktig filosof, han funderar på udda begrepp och har abstrakta tankar. Ordvitsar gillar han också.

Var har du dragit gränsen för vad du vill berätta och inte?
– Jag är en ganska öppen person samtidigt som jag är noga med det som är privat. Jag har till exempel utelämnat delar av familjen ur boken. Men jag bjuder på mina egna tillkortakommanden.

Jämfört med att skriva deckare har det varit en utmaning att skriva Dit orden inte når.

– När man skriver en spänningsroman tar man bara med det som är viktigt för handlingen. Men hur avgör jag vad som är viktigt i den här boken? Det handlar ju om hela mitt liv. Jag har kämpat mycket med boken och skrivit om den många gånger.

Boken släpps i digitala format och Susan har själv läst in ljudboken. För många år sedan jobbade hon inom media, så att stå framför mikrofonen var inte helt obekant.

– Det hade känts konstigt om någon annan läst in den eftersom det är en så personlig berättelse. Det var jättespännande att få läsa in. Kul, men också svårt. En stor eloge till alla inläsare.

Hon beskriver det som att hon med boken vill öppna sitt hem som ett dockskåp, så att andra kan se hur det ser ut i deras vardag. För att fler, både anhöriga och andra föräldrar, ska få reda på hur det är att ha ett barn med särskilda behov.

– Min största önskan är att vara till hjälp för de som är i samma situation. Jag hoppas att min bok ska kunna bidra med en hålla i handen-känsla för föräldrar till ett barn med särskilda behov. Framförallt vill jag påminna om detta: Du är inte ensam.

Om författaren

Susan Casserfelt brinner för alla människors rätt till ett bra liv. Hon har tidigare arbetat som journalist på Sveriges Television, men är idag verksam som deckarförfattare. Hennes böcker har hittills sålt i 250 000 exemplar, översatts till en rad olika språk och nominerats till Stora Ljudbokspriset. I sommar kommer Susan ut med en polisroman på annat förlag och i höst är hon åter aktuell med uppföljaren i Höga kusten-serien, som hon skriver tillsammans med författaren Felicia Welander.

Dit orden inte når av Susan Casserfelt släpps av Word Audio den 31 mars 2021 som ljudbok och ebok. Finns i alla streamingtjänster.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se