Korsordsmakare: En tradition på väg i graven när datorgenererade korsord tar över

De datorgenererade korsorden håller på att ta över i tidningarna, enligt Sveriges korsordsmakare. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Sveriges korsordsmakare larmar om att datorgenererade korsord håller på att ta över deras hantverk och manar nu tidningsläsarna till uppror.

Humor, språkkänsla och personlighet riskerar att gå förlorade när datorerna tar över från de mänskliga konstruktörerna. Det anser Sveriges korsordsmakare, förbundet för svenska korsordskonstruktörer, som nu uppmanar läsare att höra av sig till tidningarna när de ser att deras favoritkonstruktör försvunnit, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Ofta är det en redaktör som manuellt kontrollerar de datorgenerade korsorden så att enskilda tokigheter kan bytas ut eller ändras, men Sveriges korsordsmakare anser att en konstruktör inte kan ersättas av en redaktör och att en unik svensk tradition håller på att gå i graven.

Det nederländska förlaget Keesing Media Group har de senaste åren köpt upp Bonniers, Aller medias och Dohi publishings korsordstidningar och enligt Sveriges korsordsmakare är det Keesing som leder utvecklingen mot ett mer datorgenererat material.

– Vi använder datorstöd men det krävs alltid en redaktör och skickligt hantverk för att göra korsord, säger företagets nordiska vd Anders Juhlin till SVT.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL