Denna artikel sponsras av författare/förlag

Tess Williamssons romantiska fantasy började som ett rollspel

Tess Williamsson debuterade som författare hösten 2020. Foto: Privat. Omslag: Nicole Publishing

Fantasyromanen Dödens saga – Saknad är inspirerad av medeltida Skottland och keltisk mytologi. Det är första delen i serien om världen Sinud.

Tess Williamsson bor i Småland och jobbar som lärare. I många år har hon haft en djup kärlek till Skottland. Efter gymnasiet reste hon dit som au pair, och senare bodde hon där under en termin som utbytesstudent.

– Jag har alltid älskat Skottland. Det är så vackert att det gör ont i hjärtat. För mig är det som att själen får ro när jag åker dit. Allt kan hända där, det är som en annan värld.

För många år sedan skapade hon den medeltida fantasivärlden Sinud tillsammans med vännen Saga, och då var det på många sätt naturligt att inspireras av fascinationen för de skotska högländerna.

– Vi började spela rollspel tillsammans med ett gäng andra, men tröttnade på hur spelet var uppbyggt. Så vi skapade vårt eget rollspel utifrån vår egen fantasivärld. Vårt spel blev mycket mer levande och en helt annan typ av muntligt berättande. Det hände saker som inte riktigt var planerade.

Karaktärerna från rollspelet blev till slut som levande personer för Tess och en stor del av hennes liv. Det var en självklarhet att de skulle leva vidare. Så hon började skriva ner deras berättelse – men bara för sig själv. 

15 år senare väcktes tanken om att redigera berättelsen och ge ut den. Romanen Saknad växte fram.

– Jag la till lite och tog bort lite. Skrev bort vissa karaktärer som inte gav så mycket i bokform. Men grundhistorien är kvar. Och kanske märks att det är muntligt berättande som ligger till grund för storyn, för det finns ett framåtdriv och händer saker hela tiden.

Tess beskriver sin bok som romantisk fantasy med starka inslag av mytologi. Den handlar om att våga tro på det till synes omöjliga och på sig själv. Även romanceläsare som annars inte är förtjusta i fantasy kan hitta något i den här boken.

Saknad

Saknad

  • Förlag: Nicole Publishing
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-23
  • ISBN: 9789198544749

Huvudkaraktären är en ung kvinna vid namn Eilan. Hon kommer från landet Feud, ett av fem länder i världen Sinud och tydligt inspirerat av Skottland.

– Hon är en stark karaktär som aldrig gör vad hon förväntas göra. Familjen betyder allt för henne. Hon är lojal och trofast, rolig och ibland lite korkad. I berättelsen reser hon hemifrån och vill ge sig ut och leva livet.

Eilan möter prästinnan Hope, och tillsammans ger de sig ut på en äventyrlig resa i en värld befolkad av gudar och magi.

Varifrån kommer serienamnet Dödens saga?
– Döden är en av karaktärerna som inte var planerade, han knackade på dörren och krävde att bli insläppt. Han spelar en väldigt stor roll i boken. Han är min absoluta favoritkaraktär, socialt missanpassad, tafatt och osäker på sig själv.

Karaktärerna har funnits med Tess så länge att hon vet precis hur de beter sig i olika situationer.

– Jag spelar scener i huvudet och har diskussioner med mina karaktärer. De lever ett eget liv, jag bara skriver ner vad de gör. De är mina vänner.

I augusti medverkar Tess på Berättarfestivalen i Ljungby i ett samtal om hur man skapar karaktärer, och just karaktärerna är det allra viktigaste för henne.

– När jag läser böcker måste jag känna med karaktärerna. Jag vill att en karaktär ska växa, de ska kunna göra fel, annars är de inte mänskliga. Jag tror att det märks när jag skriver.

Tess spelar fortfarande rollspel, och hon beskriver det som ett bra sätt att fly verkligheten.

– Det är ett sätt att lägga sig själv åt sidan och bli någon annan ett tag. Det är det jag vill visa med boken också. Genom att öppna boken kliver man in i en annan värld.

Om författaren

Tess Williamsson är en självutnämnd nörd som efter irrfärder på Irland och i Skottland åter bosatte sig i Småland. Kärleken till Högländerna finns dock kvar. Tess är en stolt calendonofil och återvänder gärna till sitt älskade Alba när tillfälle ges. Efter att ha förnekat sitt kall i två decennier började hon arbeta på en högstadieskola och fick där pushen som behövdes för att debuten skulle bli ett faktum. Dödens Saga – Saknad såg dagens ljus i oktober 2020. Den fristående fortsättningen är under arbete.

Saknad

Saknad
Serie Dödens saga
Författare
Förlag Nicole Publishing
GenreFantasy och science fiction
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor564
Vikt644 gr
Utgiven2020-10-23
SABHc
ISBN 9789198544749

I en värld där Döden otåligt väntar, där gudar vandrar bland människor och där demoner skymmer solens ljus söker den trolösa feuden Eilan efter ett mycket speciellt barn som försvunnit.

Med sig på resan har hon Hope, en prästinna i Zanixs tjänst, Aluinn, vars hår skiftar blått i visst ljus och Taloch, som kan få passionen att flamma upp med bara en blick.

En dag möter Eilan en man i skogen. En man hon inte kan glömma, trots deras korta möte, som alltid verkar finnas där när hon behöver honom men som de andra i sällskapet räds.

Eilan kan svära på att solen skiner starkare, elden brinner hetare och vattnet i sjöarna är varmare än det borde vara ...

Följ med Eilan och Hope i jakten på det saknade barnet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se