ANNONS

Bokhandel klassas som ”nödvändig verksamhet” i Frankrike

De franska bokhandlarna får delvis hålla öppet – även om landet stängs ned. Arkivbild: AP/TT.

Frankrikes regering har beslutat att klassa böcker som nödvändiga varor. Det innebär att landets bokhandlare delvis kommer att få hålla portarna öppna, även vid en nedstängning av landet.

Efter ett regeringsbeslut på fredagen kommer bokhandlarna återigen att få hålla öppet för kunderna under helgerna – även om Frankrike återigen skulle gå in i en nedstängningsfas, skriver Le Figaro.

Frågan om huruvida böcker ska ingå i coronakategorin ”nödvändiga varor” har under det senaste året debatterats hett i Frankrike efter att landets bokhandlare under den första nedstängningen i våras tvingades att helt hålla stängt. Under höstens nedstängning fick bokhandlarna i stället agera utlämningsställen för böcker som köpts på nätet – vilket möttes av högljudda protester.

Bokhandlarna har också fått stöd av landets intellektuella. I ett upprop tillsammans med 250 författare och förläggare uppmanade de president Macron att hålla affärerna öppna. Argumentet var att läsning skulle anses vara en medborgerlig nödvändighet.

Fredagens beslut är ett slags kompromiss från regeringens sida och välkomnas av landets kulturminister Roselyne Bachelot. ”Bokhandlare ska klassas som en nödvändig verksamhet – det har aldrig rått några tvivel om det”, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Smittspridningen av coronaviruset har under de senaste veckorna ökat snabbt i delar av Frankrike, och under helgen har regionen Alpes-Maritimes, med huvudorten Nice, och den nordliga kuststaden Dunkerque mer eller mindre totalt stängts ned.

Text: Anna Grönberg/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL