ANNONS

Beatpoeten Lawrence Ferlinghetti död

Lawrence Ferlinghetti år 2005. Nu är han gått bort, 101 år gammal. Arkivbild: Henny Ray Abrams/AP/TT.

Den amerikanske poeten Lawrence Ferlinghetti är död. Han blev 101 år gammal.

Ferlinghetti var en central gestalt inom beatgenerationen – en litterär rörelse och subkultur med författare som Jack Kerouac, Allen Ginsberg och William S. Burroughs i förgrunden.

Själv tonade han ner sin roll.

– Jag brukar säga att jag inte var någon originalmedlem i beatgenerationen. Jag var mer killen som höll koll på butiken, sade Ferlinghetti till Los Angeles Times 2005.

Lawrence Ferlinghetti föddes i New York men startade 1953 tidskriften, bokhandeln och förlaget City Lights i San Francisco. Bokhandeln, där de andra omhuldade författarna höll till, är nu ett kulturminnesmärke.

City Lights gav 1956 ut Ginsbergs diktsamling ”Howl and other stories”, som innehöll då chockerande referenser till bland annat droganvändning och homosexualitet. Det ledde till ett åtal av Ferlinghetti för sedlighetsbrott, men han friades senare.

På svenska finns Genom eldslågorna av Lawrence Ferlinghetti i översättning av Jonas Ellerström.

TIPS: Beat! : poesi och prosa från beatgenerationen : antologi (2006) kan fortfarande hittas på antikvariat.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL