Denna artikel sponsras av författare/förlag

Anette Nyberg skriver feelgood om relationer och företagande

Anette Nyberg, företagare och författare. Foto: Privat

Relationsromanen Som om ingenting hänt är starkt inspirerad av Anette Nybergs yrkesliv som småföretagare och före detta caféägare.

Coronapandemin slog undan benen på Anette Nybergs företag inom besöksnäringen på mindre än en vecka våren 2020. 

– Det företag jag byggt upp med femtio anställda var borta. Jag var först i chock, men bestämde mig sedan för att ta tag i mitt projekt på allvar, att bli klar med min bok som jag påbörjat sex år tidigare. Jag bestämde mig för att ta till vara den ofrivilliga tiden jag fått på grund av arbetsbristen till att skriva, säger Anette.

Boken är starkt inspirerad av Anettes intensiva yrkesliv som företagare. Idén kom till henne när hon började reflektera över sin vardag och hur speciellt det är att driva småföretag.

– Jag hade egentligen inga författardrömmar, det var mer att jag ville förmedla något som jag tyckte var värt att skriva om. Många ser bara det glamorösa i att driva café, men det är inte så verkligheten ser ut.

Anette har i nästan hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom restaurang- och besöksnäringen. Det började med ett café och därefter har hon drivit värdshus och herrgård för bröllop, konferens och fester, företagsrestauranger samt bemanningsföretag.

– Det har i mitt yrkesliv blivit många möten med människor och det har varit i en tuff bransch där det hela tiden gäller att slimma verksamheten. Den erfarenheten ligger i grunden för min debutroman, men jag har velat göra den lättsam trots att den beskriver motgångar.

Som om ingenting hänt

Som om ingenting hänt

  • Förlag: Calidris förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-11-27
  • ISBN: 9789188703293

Skrivandet blev en hobby som även blev terapeutisk; Anette fick blicka tillbaka på hur arbetslivet egentligen har sett ut. Bokprojektet har betytt mycket, dels för att hon fick göra något som hon verkligen ville göra men inte haft tid med tidigare, dels för att skrivandet blev ett sätt att distansera sig från krisen i företaget. 

Som om ingenting hänt handlar om en kvinna i fyrtioårsåldern som får sina värderingar satta på prov, och hennes liv förändras drastiskt. 

– Lisa lever ett rätt lyxigt liv som kastas omkull och hon chockas förstås men hon upptäcker under resan att det finns någonting gott i det som händer. Hennes gamla vänner sätts på prov och hon får nya. Hon är envis och bestämmer sig för att kämpa vidare och visa sin omgivning att hon inte behöver dem som inte finns där för henne, berättar Anette. 

Romanen innehåller många självupplevda händelser ur Anettes eget liv.

– Jag har personligen egna erfarenheter som liknar huvudkaraktärens både på det personliga planet och i yrkeslivet. Jag tror det är därför jag valt temat i boken, jag skriver om någonting som ligger mig nära. Det handlar bland annat om svek av dem som står en nära, otrohet och att kämpa vidare och vara stark trots motgångar. 

Målet är att skriva böcker som berör samtidigt som de ska vara avkopplande och lättsamma att läsa. 

– Jag tycker det är väldigt viktigt att använda igenkänningsfaktorn i vardagshändelser och skriva om sådant som känns trovärdigt och rimligt som läsaren kan känna igen sig i. Jag fick en kommentar av en läsare i 80-årsåldern som sa att hon kände igen sig mycket i boken. Allt ifrån yrkesliv till privatliv om exempelvis väninnor som man inte kan lita på och medarbetare som trilskas. Det är en bok skriven av en kvinna till en kvinna, sa hon. Det gjorde mig glad, säger Anette.

Företaget ligger ännu på is, men skrivlusten har väckts till liv och Anette har siktet inställt på att fortsätta.

– En ny värld har öppnats för mig och jag inser att jag vill ägna mig mer åt skrivandet. Nu ska jag påbörja uppföljaren som efterfrågas av läsarna, säger Anette.

Om författaren

Anette Nyberg är 54 år och bosatt i Tyresö strax söder om Stockholms innerstad. Hon har tre vuxna barn och en man som har två vuxna barn. Tillsammans har de två barnbarn. Anettes debutroman Som om ingenting hänt släpptes i november 2020.

Som om ingenting hänt

Som om ingenting hänt
Serie Feelgoodserien Glättringefasaden
Författare
Förlag Calidris förlag
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor274
Vikt0
Utgiven2020-11-27
SABHc
ISBN 9789188703293
Lisa flyttar hem med familjen till Glättringe, där hon vuxit upp. Hon ska i lugn och ro packa upp och styla sitt nya hem. Men det tänkta livet förändras snabbt när hennes mamma insjuknar och Lisa måste ta hand om mammas café. Det blir en hektisk tillvaro med brödbak, stamkunder och missnöjda medarbetare. Hon utsätts för en mängd prövningar men börjar trots allt snart att trivas. Tillsammans med sin syster bestämmer hon sig för att ta över caféverksamheten som de tänker ge en ansiktslyftning. Lisas man börjar samtidigt bete sig konstigt. Vad är det som händer, hon känner inte igen honom. Till slut får hon svaret som chockar henne. Hennes värderingar och hennes äktenskap sätts på prov. Vem är hon egentligen gift med och vem kan hon lita på? Som om ingenting hänt är en berättelse om vänskap, relationer och att nå sina mål även i motgångar. Att samla kraft nog att möta sin omgivning när livet inte blir riktigt som man tänkt sig och de som stått en närmast sviker.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se