Bokstart gör skillnad för barn i världen – ny rapport från Kulturrådet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För sex år sedan lanserades Bokstart i Sverige, och nu har regeringen beslutat att Kulturrådet ska få fortsätta sprida och utveckla programmet.
I höstas kom rapporten Bokstart i Sverige, och nu släpper Kulturrådet en ny kunskapsöversikt: Bokstart i världen. Där konstateras bland annat att bokgåvoprogram förändrar vårdnadshavares och barns attityder till läsning, att skriftspråklig stimulans bidrar till bättre förutsättningar för språkutveckling och att högläsning i hemmet i tidig ålder påverkar skolresultaten.
Bokgåvoprogrammet föddes i England 1992. Idén är att dela ut böcker till små barn och stötta föräldrarna i deras viktiga roll för att främja barnets språkutveckling. Omkring 30 länder driver idag nationella läsfrämjande program för de allra yngsta barnen (0–3 år).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.