Åsa Wikforss och Fri Tanke är Årets folkbildare

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi. Foto: Johanna Fond

Bokförlaget Fri Tanke och Åsa Wikforss tilldelas gemensamt utmärkelsen ”Årets folkbildare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

De får utmärkelsen med anledning av att de under 2020 skänkte 65 000 exemplar av Åsa Wikforss bok Alternativa fakta till alla tredjeårselever på gymnasiet.

”I dessa tider, när det nya medielandskapet gjort det oerhört svårt att urskilja fakta i det massiva informationsbruset, är denna bok en god kompass för unga människors kunskapsinhämtande. Att hon [Åsa Wikforss, reds anm] och Fri Tanke detta år gjort boken gratis tillgänglig för alla Sveriges gymnasieelever i tredje årskullen, är ett föredömligt exempel på god och ambitiös folkbildning”, skriver Vetenskap och Folkbildning i sitt beslut.

– Det är väldigt roligt att vi får dela priset ”Årets folkbildare” med Åsa Wikforss, säger Christer Sturmark, VD och bokförläggare på Fri Tanke i ett pressmeddelande.

– Vi strävar efter att lyfta och popularisera vetenskap och samtidens frågor, i syfte att öka kunskapen om verkligheten och oss själva, i upplysningens anda. Folkbildning befinner sig således i själva hjärtat av vår verksamhet, säger Christer Sturmark.

Bland tidigare mottagare av utmärkelsen finns DN:s vetenskapsredaktion, Emma Frans, Fråga Lund och Hans Rosling.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.