Jonas Jonasson skriver manus till ny miniserie om U-137

Författaren Jonas Jonasson. Foto: Anna-Lena-Ahlström

Författaren Jonas Jonasson ska tillsammans med produktionsbolaget Dramacorp skapa en ny miniserie som väver samman thriller och komedi. Whiskey on the Rocks ska skildra händelserna då den ryska ubåten U-137 gick på grund 1981.

– Jag har alltid sagt att verkligheten överträffar fiktionen, även om jag är rätt bra på att hitta på saker trots det. Jag kunde inte tacka nej till Dramacorps erbjudande att ge mig i kast med den här bisarra och sanna historien om en sovjetisk kärnvapenubåt som kom ur kurs, säger Jonas Jonasson till Variety.

Han är en av de mest framgångsrika svenska författarna det senaste decenniet och har sålt över 16 miljoner böcker i 46 länder.

Det hela ska bli en miniserie som fått titeln Whiskey on the Rocks (U-137 var en dieseldriven sovjetisk ubåt av Whiskey-klass och händelsen har kallats så internationellt). Grundstötningen skedde den 27 oktober 1981.

– Jonas har ett unikt sätt och infallsvinkel på ökända historiska händelser och karaktärer. Vi kan inte tänka oss någon bättre röst för att återberätta en historia som är Skandinaviens egen version av Kubakrisen, säger Patrick Nebout, VD för Dramacorp, till Variety.

Det var också han som tillsammans med creative director Henrik Jansson-Schweizer låg bakom filmatiseringen av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, en biosuccé som även Oscarsnominerades.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL