Att välja perspektiv till din roman

Att välja rätt perspektiv. Foto: iStock.

Innan du påbörjar din roman är det viktigt att bestämma ett par grundläggande saker. Perspektivet är en av dem. 

Man kan också ställa sig frågan så här: Vem är det som talar i boken, och i vilken form, och i vilket förhållande till händelserna? Vilka blir begränsningarna av valet jag gör? Gravt förenklat brukar man tala om jag, du, vi, eller han/hon, som berättarröst i romanen, och oavsett vad du väljer så bör du ägna det mycket tanke eftersom du behöver skriva om hela boken om du ändrar dig. Du får inte lov att ändra perspektiv i samma kapitel, men kan naturligtvis byta mellan olika kapitel och karaktärer.

Redan betalande prenumerant? Logga in för att läsa

Annars köp en prenumeration idag – du kan prova en månad för 39 kr.

Varför betalvägg? Knappt 1 % av artiklarna här på Boktugg går att läsa enbart som betalande prenumerant. Det är material som vi vet har ett stort värde för den som jobbar i bokbranschen på ett eller annat sätt. Som prenumerant får du nya utgåvor av Analysbrevet direkt i din inbox och dessutom tillgång till ett växande arkiv.

Inloggad men kan fortfarande inte läsa artikeln? Då har du sannolikt ingen aktiv prenumeration. Kanske har den gått ut för att betalningen fallerat, vilket kan hända när kreditkortet inte längre är giltigt. Kolla dina prenumerationer här.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.