Selmapriset 2020 efterlyser: Vem har skrivit årets bästa egenutgivna bok?

Egenutgivaren Tomas Kindenberg vann Selmapriset 2020 för bästa egenutgivna bok (under 2019). Foto: Privat

Litteraturpriset som endast är till för egenutgivare – Selmapriset. Nu är det dags att anmäla din bok om den är utgiven under 2020. Tävlingen är även öppen för författare utgivna på hybridförlag.

”Det är med stor glädje som Vulkan återigen utlyser Selmapriset. Kriterierna för att få tävla i Selmapriset är enkla: alla egenutgivna böcker, oavsett förlag, som getts ut under 2020 är välkomna att delta i tävlingen!”, skriver Vulkan på sin hemsida.

Vulkan utser sedan flera år tillbaka årets bästa egenutgivna bok. Tävlingen är öppen för alla böcker utgivna på eget förlag eller via egenutgivningstjänster under 2020. Förutom ära och stor publicitet utgår en prissumma på 20 000 kr. Vinnarens bidrag ges också ut som ljudbok.

– Förra året fick vi in runt 300 bidrag till tävlingen, berättar Jimmy Sjökvist på Vulkan.

Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora författarpris för egenutgivna böcker. Målet är att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten och i media – priset delas ut av Vulkan som enligt egen uppgift är störst i Norden inom egenutgivning.

Selmapriset 2020 gick till Tomas Kindenberg för Här var det mörkt (det var alltså enligt juryn den bästa egenutgivna boken under 2019).

Vulkan berätta att de får många frågor om vilka förlag som är att betrakta som egenutgivning, inte minst eftersom vissa förlag inte är helt transparenta med att en utgivning bekostas av författaren.

– Vår uppfattning är att om du som författare investerat så rör det sig om egenutgivning. Det gäller även hybridförlag. Krävs författaren på en större investering så är det egenutgivning oavsett etikettering från förlagets sida, säger Jimmy Sjökvist.

Därmed öppnar Selmapriset dörren för böcker utgivna på exempelvis Ekström & Garay, Hoi Förlag samt vissa titlar från Whip Media, Idus och Visto förlag. Och en rad andra förlag.

Så gör du för att tävla: Skicka in ditt manus till Vulkan, selmapriset@vulkan.se. Skriv ”Anmälan: Selmapriset 2020” i rubriken. Vulkan vill ha ditt bidrag senast kl. 23:59 den 31 december 2020. Observera att man endast tar emot manus i Word eller PDF-format.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,