Jason Diakité får pris som årets påverkare

Jason Diakité är en av dem som tilldelas årets pris för att ha verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carblergs anda. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Jason ”Timbuktu” Diakité, Ibbi Chune Jogestrand och den avlidne Gösta Vestlund prisas för att ha verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carlbergs anda.

Jason Diakité får priset som ”årets påverkare”. I motiveringen nämns bland annat att han ”stått upp mot rasism och för mänskliga rättigheter både som artist och medmänniska” och att ”han använder sin plattform som artist och offentlig person till att påverka i frågor som berör många människor.”

Priset för årets unga förebild, som 2018 gick till Greta Thunberg, går i år till Ibbi Chune Jogestrand, som var med och grundade Black lives matter-rörelsen i Stockholm under våren 2020.

Hederspriset för livsgärning gick förra året till Margot Wallström och tilldelas i år postumt den avlidne Gösta Vestlund. Han var en svensk författare, debattör och folkbildare, verksam inom folkhögskolevärlden som bland annat rektor. Hans dotter Nina Vestlund tar emot priset i en ceremoni på Fryshuset.

Det fjärde och sista priset går till Deqa Abukar och Amal Said som utnämns till ”årets revanschister”. De är båda entreprenörer, Deqa Abukar har grundat nätverket Bling, för att få fler att starta företag i Kista, och Amal Said och hon har tillsammans grundat det kvinnliga affärsnätverket Womenisa. De belönades med utmärkelsen Årets Selma i våras.

Rättat: I en tidigare version av texten angavs ett felaktigt årtal för priset till Greta Thunberg. Ann Edliden/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL