Bilderbokskritikern Ulla Rhedin får Madeleine Gustafsson-priset 2020

Ulla Rhedin, bilderbokskritiker och forskare. Foto: Bo Norvell

Madeleine Gustafsson-priset 2020 går till Ulla Rhedin ”för en mångårig och unikt engagerad, uppmärksam och rörlig kritik med bilderboken i centrum”.

Utöver kritiker är Ulla Rhedin forskare, universitetslärare och föreläsare i Sverige och utomlands. Hon disputerade 1993 med avhandlingen Bilderboken – på väg mot en teori, har redigerat en rad fackböcker i bilderboksteori och skrivit bilderbokskritik i Dagens Nyheter sedan 1980.

Nu meddelar Sveriges författarförbund att hon får Madeleine Gustafsson-priset 2020.

– Att som bilderbokskritiker komma ifråga som mottagare av detta hedrande kritikerpris känns oväntat och överväldigande. Det handlar inte enbart om min egen stolthet och tacksamhet, utan lika mycket om erkännandet av det skönlitterärt visuella berättandet, som ligger mig särskilt varmt om hjärtat, säger Ulla Rhedin i ett pressmeddelande.

Motiveringen lyder: ”för en mångårig och unikt engagerad, uppmärksam och rörlig kritik med bilderboken i centrum. Ulla Rhedins roll som vägröjare, lärare, forskare och folkbildare är svår att överskatta. Som kritiker i dagspress, med det ofta begränsade format som tilldelas barn- och ungdomsbokskritiker, lyckas hon koncentrera sin kunskap och erfarenhet till en sinnesvidgande essens av lika delar praktisk brukbarhet och obruten tilltro till den yngre och äldre läsarens förmåga.”

Madeleine Gustafsson-priset tilldelas en svenskspråkig litteraturkritiker som varit verksam under de senaste åren och är på 50 000 kronor. Priset delas ut 26 november kl. 19.00 på Författarnas och Översättarnas Hus i Stockholm inför en liten publik. Evenemanget kommer även att livestreamas på Facebook.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL