ANNONS

Sofistikerad stöldliga som stal värdefulla böcker får fängelse

Fotot från den rumänska polisen visar hur stöldligan gömt cirka 200 sällsynta och värdefulla böcker som stals i London 2017. Arkivbild: AP/TT.

Oersättliga böcker blev en del av bytet för en internationell tjuvliga som nu har fått gott om lästid bakom lås och bom i Storbritannien.

Mellan december 2016 och april 2019 utförde den sofistikerade ligan en rad inbrott runt om i landet, enligt Londonpolisen.

De tolv männen i ligan reste in från Rumänien. Ofta tog de sig in via tak.

Vid ett inbrott i ett förråd nära London 2017 fick de storslam. Efter att ha lyckats undvika rörelsedetektorer kunde de i timmar söka igenom tusentals objekt avsedda att säljas på en auktion i USA.

ANNONS

Enligt rumänska åklagare har det påträffats runt 200 gamla förstahandsupplagor, en text av den italienske 1300-talslyrikern Francesco Petrarca, sällsynta versioner av den italienske författaren Dante Alighieri och 80 skisser av den spanska konstnären Francisco de Goya.

Klenoderna, gömda i ett hus på den rumänska landsbygden, uppskattas vara värda cirka 21 miljoner kronor.

Kingston Crown Court i London har nu dömt tjuvarna till fängelse från tre år och tre månader till fem år och åtta månader.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL