Svenska Akademien kan slopa externa medlemmar

Det blir inga fler externa medlemmar i Svenska Akademiens Nobelkommitté, säger Per Wästberg till Dagens Nyheter. Här ser vi Anders Olsson och Per Wästberg tillsammans med de externa medlemmarna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen. Arkivbild: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Det blir inga fler externa medlemmar i Svenska Akademiens Nobelkommitté. ”Nu ersätter vi dem med interna”, säger akademiledamoten Per Wästberg till Dagens Nyheter.

Den nuvarande Nobelkommittén, som delvis har bestått av externa medlemmar, kommer efter årets Nobelpris i litteratur att upplösas. Enligt Per Wästberg, akademiledamot och tillika kommittémedlem, blir det också slutet på systemet med externa medlemmar.

– Det här var en överenskommelse vi gjorde på två år med Nobelstiftelsen. Nu ersätter Akademien dem med interna, säger han till Dagens Nyheter.

Trots Per Wästbergs uttalande vill Akademien inte kommentera hur den nya Nobelkommittén kommer att se ut, men dess ständige sekreterare, Mats Malm, har tidigare sagt till TT att Akademien ”förbereder en långsiktig form för extern expertis” och ”avser utveckla en stabil struktur för det framtida arbetet”.

Avhoppare kritiska

Nyligen kom kritik från Kristoffer Leandoer, som i förtid lämnade sitt uppdrag som extern medlem i kommittén. Han får nu medhåll av Gun-Britt Sundström, som också hon lämnade i förtid. ”Jag delar Kristoffers bedömning av den funktion vi efterhand fick i maktspelet”, skriver hon till Dagens Nyheter. ”Det var säkerligen inte vad Nobelstiftelsen hade velat åstadkomma genom att tvinga Nobelkommittén att ta in utomstående i sina diskussioner.”

Gun-Britt Sundström menar också att uttrycket ”gå in i beredda gärningar” passar som ”beskrivning av de externas roll vid utseendet av Nobelpristagare förra året”.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL