Denna artikel sponsras av författare/förlag

Johan Rantala Bonnier debuterar med diktsamling på temat akne

Johan Rantala Bonnier släpper diktsamlingen Ak(c)ne på Ekström & Garay. Foto: Privat/Ekström & Garay

I Ak(c)ne delar Johan Rantala Bonnier i form av suggestiva dikter med sig av sin egen berättelse om hur akne kan vara stigmatiserande och bryta ner en person.

Johan Rantala Bonnier debuterar hösten 2020 som författare med diktsamlingen Ak(c)ne på förlaget Ekström & Garay. Det är en kollektion minimalistiska och musikaliska dikter.

– Texterna har en narrativ sammansättning för att få dem att likna novelletter fyllda med krut samt lingvistisk förfining. Det huvudsakliga och underliggande temat är akne som väldigt mycket är stigmatiserande och nästintill tabu i samhället. Jag växlar ständigt med att låta detta tema vecklas ut framför läsarens ögon och att samtidigt vika ihop det när andra teman, främst komplexa relationer av olika slag och återupprättelse, tar vid och över.

Johan drabbades själv hårt av akne i ungdomen. Det gjorde honom introvert, nervös och tillbakadragen och han sökte sig till alla former av verklighetsflykt. Han fann litteraturens och musikens enorma kraft och har sedan dess varit helt uppslukad av dessa två konstarter. 

– När jag, initialt och parallellt, hittade till Bob Dylans musik och Hjalmar Söderbergs samt Fjodor Dostojevskijs bibliografier under min sena ungdom, började jag förstå att jag själv kanske kunde bära på litterära kvalitéer och en röst som kanske kunde förmedla texter som i förlängningen kunde bli av betydelse.

Därefter började han skriva, skriva mycket, och sedan dess har han aldrig slutat. Och ännu är Bob Dylan den ständiga, och viktigaste, följeslagaren. 

– Som författare har jag sedan många år hittat ett ramverk som jag anser passar mina texter perfekt. Texterna andas intensivt, är paralyserande och förvirrande och allt annat än straight forward i sin framtoning, säger Johan.

Ak(c)ne

Ak(c)ne

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-05
  • ISBN: 9789189217614

– Min målsättning är att alltid tillsätta personliga erfarenheter, ren och skär fiktion och en enorm kvantitet av musikalitet och även musikaliska referenser. Syftet med alla de texter jag skrivit och skriver är att få dem att efterlikna träig uppenbarelse, det vill säga göra texterna fylliga, kompakta, seglivade och samtidigt väldigt levande.

Han berättar att varje text är minutiöst och nästintill matematiskt utformad. De kan ses som svårgenomträngliga om en inte väger varje ord och text oerhört finkänsligt. 

– För mig är det lyrikens stora och vackra målsättning, att förmedla och förädla de komplexa omständigheter som vi alla besitter i våra liv, oavsett om det avser psykiska eller praktiska tillstånd, säger Johan.

I bagaget har han en kandidatexamen i idé- och lärdomshistoria genom Uppsala Universitet och är privat en dedikerad bibliofil och diskofil, samt på senare år även en frankofil som gärna tillbringar tid i Paris.

– Att jag sedan påverkats väldigt mycket av exempelvis Bob Dylan, Samuel Beckett, James Joyce och även Scott Hutchison från bandet Frightened Rabbit ser jag endast som en stor tillgång. För mig personligen är dessa väldigt stora och viktiga textförfattare vars teman om social och psykisk utsatthet, vilsenhet, övergivenhet blandat med en absurd experimentalism aldrig får glömmas. Vad jag gjort är, förutom att förmedla min egen röst i text, att försöka förädla en litterär tradition på liknande sätt som amerikanska folksånger alltid aktualiseras men i olika omslagspapper. 

För väldigt många är akne fult och något som bör döljas, förnekas och inte talas om, menar Johan. Det han vill sätta lampan på är hur akne både kan bryta ner en person och samtidigt få samma person att leta efter kryphål för fortsatt överlevnad.

Ak(c)ne kanske till stor del är min berättelse, men även andras. Jag vet hur många som dagligen lider av akne och denna diktsamling har skrivits mycket för dessa utsatta, säger Johan. 

Om författaren

Johan Rantala Bonnier är född 1982 i Norrköping, Östergötlands län, men bor nu med fru och två barn i Gamla Enskede, Stockholm. Arbetar till vardags som statstjänsteperson på en stor statlig myndighet. Sedan sen ungdom skriver Johan främst lyrik och debuterar hösten 2020 med sin första diktsamling Ak(c)ne för bokförlaget Ekström & Garay.

Ak(c)ne

Ak(c)ne
Författare
Medverkande
Förlag Ekström & Garay
GenreLyrik
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor72
Vikt110 gr
Utgiven2020-10-05
SABHc.03
ISBN 9789189217614
Diktsamlingen ”Ak(c)ne” är en kollektion minimalistiska och musikaliska texter som våndas ut fluorescerande erfarenheter av akne. Texterna visualiserar mentala villfarelser och kollapser i olika stadier när de kroppsliga defekterna oavbrutet korrelerar med relationer till andra. Med ”Ak(c)ne” debuterar Johan Rantala Bonnier som poet och författare.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se