Kristoffer Leandoer: Därför lämnade jag Nobelkommittén

Kristoffer Leandoer. Arkivbild: Staffan Löwstedt/SvD/TT.

Att den österrikiske författaren Peter Handke utsågs till 2019 års Nobelpristagare i litteratur var orsaken till att författaren Kristoffer Leandoer lämnade Nobelkommittén i förtid. Det uppger han för den albanska nättidningen Dritare, skriver Dagens Nyheter.

Leandoer, som i dag är bosatt i Albanien, lämnade kommittén och sitt uppdrag som extern ledamot i december i fjol. Då uppgav han att orsaken var att förändringsarbetet kring kommittén och Svenska Akademien gick för långsamt, och att avhoppet på intet sätt handlade om valet av Handke. Nu reviderar han alltså orsaken till avhoppet och säger att just valet av författaren och dennes stöd till den tidigare serbledaren Slobodan Milosevic var den egentliga anledningen.

”Jag avgick eftersom jag inte kunde påverka Nobelpriset som jag ville. Priset till Handke gjorde detta mycket tydligt. Det satte mig i en oförenlig och falsk position. Jag kunde inte stå bakom hur Akademien valde att försvara utmärkelsen för resten av världen”, säger han till Dritare enligt DN.

I en text i Svenska Dagbladet förtydligar dock Leandoer att han anser att Handke visst var värd priset, men att han menar att beslutet ”hetsades fram utan förankring”.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL