Denna artikel sponsras av författare/förlag

Experimentell dystopi av Chris Kelso släpps på svenska

Chris Kelso ges ut på svenska av Sigill förlag med romanen Schismen. Foto: Pressbild/Sigill förlag

Den skotska författaren Chris Kelso gör premiär på svenska med Schismen, en cyberpunkig sci fi-roman med teman som identitet och verklighet.

Chris Kelso kommer från Ayrshire i Skottland. Han har verkat som författare i omkring tio år och har en lång rad publicerade romaner, artiklar, noveller och antologier bakom sig. Utöver att skriva fiktion är han även aktiv som manusförfattare, redaktör och illustratör. Men allt detta gör han på sin fritid, till vardags är han lärare i engelska.

– Jag debuterade som 23-åring med en novell som publicerades i den litterära tidskriften Evergreen Review och det sporrade mig att försöka bli utgiven med längre verk. Jag antar att jag blev författare för att bevisa något för mig själv, att jag kunde bidra med något meningsfullt, säger Chris. 

Han beskriver själv sina texter som transgressiv fiktion (en genre som kort innebär att karaktärerna vill bryta sig loss från samhällets normer och förväntningar), men de innehåller samtidigt inslag av bland annat science fiction och skräck.

– Andra författare som skriver i genren är exempelvis Bret Easton Ellis, Dennis Cooper och A. M. Homes, men jag skulle säga att mina texter har sin egen prägel. Mina böcker berör i första hand ensamhet och existentiell ångest, fast samtidigt låter jag dessa teman kanaliseras genom en blandning av andra genrer, säger han och fortsätter:

– Det intresserar mig hur vi försöker nå varandra genom våld och sex, men jag kan till exempel låta en story utspela sig i rymden eller i en seriemördares inre. Vissa beskriver mina texter som new weird.

Han har en oändlig lista över författare som influerar honom, men om han tvingas välja kan den största inspirationskällan vara den skotska författaren Alasdair Gray som bland annat skrev romanen Lanark (1981). Sina litterära rötter har Chris i beatnikrörelsen med William Burroughs i spetsen, och andra favoriter är Harlan Ellison, Charles Bukowski och Octavia E. Butler.

Schismen

Schismen

  • Förlag: Sigill förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-08-27
  • ISBN: 9789187819247

Schismen (originaltitel I Dream of Mirrors) ges ut av Sigill förlag och är den första av Chris Kelsos böcker som översätts till svenska.

– Boken Dhalgren av Samuel Delany var viktig för mig under uppväxten och jag ville skriva något i samma stil. En sci fi-kropp vars hjärta smälter samman med och flörtar med det experimentella. Jag tyckte att det kunde vara intressant att ta tech noir-genren och vända den upp och ner, ge den en Delany-makeover. Samuel läste faktiskt boken och gillade den, så jag måste ha gjort någonting rätt!

Det huvudsakliga temat i romanen är identitet och vår plats i verkligheten. Handlingen kretsar kring en huvudkaraktär som får höra många motsägelsefulla fakta om sin egen verklighet men som desperat vill definiera den på sitt eget vis.

– Jag antar att det är vad vi alla skulle vilja göra, vi vill alla styra över oss själva och vår egen verklighet, säger Chris.

Hur känns det att få se sin bok utgiven på ett främmande språk?
– Det är en ofattbar känsla, en dröm som blir sann. Jag har blivit översatt till franska och spanska förut, men Sverige är ett land som ligger mig varmt om hjärtat. Jag hoppas att mitt skotska sätt kommer till sin rätt på ert språk, säger Chris.

Vi är såklart nyfikna på om Chris har läst några svenska författare, och faktum är att det finns flera som han beundrar, Harry Martinson och P. C. Jersild är två av dem. Men han vill särskilt lyfta John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in, vilken han beskriver som ”ett mästerverk”.

Det lilla undergroundförlaget Sigill drivs av Love Kölle som har känt Chris personligen i många år.

– Love är själv en fantastisk författare som har bidragit till flera av mina projekt och antologier genom åren. Det känns bra med omvända roller denna gång och att han har fått redigera mig, säger Chris Kelso.

Om författaren

Chris Kelso (f. 1988) är en brittisk författare, illustratör, redaktör, manusförfattare och journalist. Hans verk har översatts till flera språk. Två gånger har han tilldelats priset Ginger Nuts of Horror Novel of the Year. Schismen är den första av hans romaner som släpps på svenska. Läs mer på chris-kelso.com.

Schismen

Schismen
Författare
Medverkande
Förlag Sigill förlag
GenreFantasy och science fiction
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt210 gr
Utgiven2020-08-27
SABHce
ISBN 9789187819247
Schismen – så kallas jättestaden av glas och stål som reser sig som en gnistrande oas i en öken av ingenting. Här driver en man utan minne omkring, jagad av de hjärntvättade sektmedlemmar som är villiga att göra vad som helst för den välbärgade fastighetsmagnaten Miles Dunwoody. Enligt Dunwoody är tiden knapp. Snart når Besten staden – och när den anländer kommer hela världen att rämna. Dunwoody påstår sig ha en plan för att stoppa Besten, men den kommer bara att fungera om stadens samtliga invånare låter sig kuvas av den förmögne sektledaren. Och Schismen är full av gestalter som inte vill ge upp sin frihet ... "[Schismen] är en väldigt välskriven kortroman." - Samuel R. Delany "... ett unikt och tänkvärt tillskott till SF-dystopin som genre ...Rekommenderas varmt!" - Cultured Vultures "En skicklig ung författare" - Dennis Cooper
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se