ANNONS

Här är några guldkorn bland höstens alla böcker 2020

Bokmässan i Göteborg är digital men höstens böcker kommer ändå. Arkivbild: Fredrik Sandberg TT.

Skildringar av det svenska klassamhället, virusdystopier och politiska äventyrsromaner – även under pandemier kan man lita på litteraturen. Här är ett urval från en rik bokhöst.

Boktugg: TT har letat i kataloger och titellistor från förlagen bland höstens böcker 2020. Och hittat ett antal guldkorn. Och kom ihåg nu när du blir ivrig att läsa böcker i helgen (många av titlarna har redan kommit ut):

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Familjeskildringar

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg, Albert Bonniers Förlag.

Både i sitt hyllade Sommarprat i P1 och i denna bok låter Patrik Lundberg sin personliga historia belysa tillståndet i dagens svenska klassamhälle. Här fördjupas den ömsinta skildringen av en mamma som offrar sina drömmar för att hjälpa sina barn, med exakt blick för hur det är att leva utan medel, långt från maktens centrum. Ut i september.

Allt ett under av Juha Itkonen, Förlaget.

Med det tredje barnet ställs livet på ända för en finsk familj. Juha Itkonens autofiktiva roman handlar om en graviditet som inte utvecklas som den ska och som följs av ännu en som slutar med att ett tvillingpar föds alldeles för tidigt. Mitt i vardagen blir livet både starkt och bräckligt för Juha Itkonen vars bok är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Ut i september.

Överlevarna av Alex Schulman, Albert Bonniers Förlag.

Ännu en gång vänder Alex Schulman blicken mot familjen, i sin nya roman om tre bröders uppväxt. Med gehör för barnets utsatthet skriver han om syskonens försök att få sina föräldrars uppmärksamhet – och hur det påverkar också deras inbördes relationer. Ut i september.

ANNONS

Dystopier

Råttornas herre av Carl Johan De Geer och Jan Lööf, Kaunitz & Olsson.

För 26 år sedan publicerades deras blivande barnboksklassiker, “Örnies bilar”. Nu har de gjort en illustrerad dystopi om ett Stockholm efter katastrofen. De överlevande svälter och är sjuka men försöker upprätthålla civilisationen och har bildat Mosebacke republik.

Förlaget utlovar samhällskritik med populärkulturella referenser och humoristisk udd. Ut i september.

Bärarna av Jessica Schiefauer, Romanus & Selling.

Båda hennes ungdomsromaner gav henne Augustpriser. “Bärarna” är Jessica Schiefauers första roman för vuxna och utspelas i en värld som omformats av en pandemi. Smittan har funnits där i decennier, men vad händer när allt ställs på sin spets? Vad är egentligen viktigt? “Läskigt aktuellt” konstaterade Schiefauer själv i våras. När coronaviruset började spridas hade hon redan skrivit på romanen i flera år. Ut i oktober.

Ikoniska poeter

Det sena verket av Paul Celan, Albert Bonniers Förlag.

I år är det 100 år sedan Paul Celan föddes, och han betraktas fortfarande som en av de mest betydande tyskspråkiga poeterna efter 1945. Tidigare har inga av hans samlingar förutom “Andningsvändning” översatts i sin helhet till svenska. Men “Det sena verket” består av hans fem sista diktsamlingar och en extra svit. Celan, vars föräldrar dödades i nazisternas koncentrationsläger, rör sig kring erfarenheter som flykt, exil, förlust och förlorade minnen. Ut i november.

Den svarta enhörningen av Audre Lorde. Ellerströms.

Det finns ännu ingen diktsamling av den amerikanska författaren och aktivisten Audre Lorde på svenska. Nu översätts en av hennes mer ikoniska böcker av Athena Farrokhzad. Den handlar om kvinnors styrka och sårbarhet, om krigare och gudinnor, mödrar och barn. Och långt innan intersektionalitet var ett begrepp skrev Lorde om sexism, rasism, homofobi och kolonialism. Ut i oktober.

Internationella stjärnskott

Vattendansaren av Ta-Nehisi Coates, Norstedts

Journalisten och författaren Ta-Nehisi Coates debutroman är en sällsynt korsning mellan äventyrsroman och skildring av livet på en slavplantage. Den handlar om Hiram Walker som har en märklig gåva och värvas till ett underjordiskt krig mellan slavar och plantageägare – en miljö som också Colson Whitehead har skrivit om i “Den underjordiska järnvägen”. En vältajmad skildring om att stå upp mot förtryck, i tider av Black lives matter-protester. Ut i september.

Sötvatten av Akwaeke Emezi, Tranan.

Den har uppmärksammats som en av de senaste årens mer intressanta engelskspråkiga debutromaner, och nominerades bland annat till Women’s Prize for Fiction, som prisets första bok skriven av en icke-binär författare. Akwaeke Emezi kommer från Nigeria och hen utforskar i denna bok en ung människa som lever med flera identiteter. Ut i september.

De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante, Norstedts.

Sedan hon slog igenom med “Neapelkvartetten” har världen suktat efter mer litteratur av Elena Ferrante. I denna nyskrivna roman visar författaren enligt tidningen The Times ”ännu en gång hur oslagbar hon är”. I centrum står Giovanna i brytpunkten mellan barn och tonår. Hon tappar fotfästet efter några iskalla ord som uttalats av en frånvarande pappa. Ut i september.

Kontrovers

Renegater av Klas Östergren, Polaris.

Renegater kallas personer som svikit sina ideal och samarbetat med fienden. Det är också titeln på Klas Östergrens tredje och sista roman om Henry Morgan, hjälten från “Gentlemen” och senare “Gangsters”.

Romanen rymmer även Östergrens rapport på 200 sidor om vad som fick honom att lämna Svenska Akademien. Allt är hundra procent sant, har han förklarat i en intervju med TT. (Ut i september)

Samtycket av Vanessa Springora, Albert Bonniers förlag.

Den franske författaren Gabriel Matzneffs relationer med minderåriga var ingen hemlighet, 1974 försvarade han dem till och med i en essä. Ändå var det först i januari 2020 som den franska kulturvärlden reagerade. Då bokdebuterade förläggaren Vanessa Springora med historien om hur den drygt 50-åriga “G” började uppvakta henne när hon var 13 år. “Samtycket” är Springoras uppgörelse både med G och med andra vuxna som inte försökte stoppa deras förhållande. (Ut i oktober)

Text: Erika Josefsson/TT, Elin Swedenmark/TT

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Fakta: Fler böcker att se fram emot

Översten av Ola Larsmo, Kaunitz-Olsson.

Larsmo väver sin roman kring ett verkligt människoöde: Knut Oscar Broady, svensk urfattig emigrant som kom till USA och slogs mot slaveriet under inbördeskriget. Ut i september.

Det långsamma livet av Abdellah Taïa, Elisabeth Grate förlag.

Roman om en oväntad vänskap mellan en marockansk man och en äldre kvinna, tiden efter terrorattentaten i Frankrike. Ut i september.

Om man älskar frihet av Nina Björk, Wahlstöm & Widstrand.

Filosofiska funderingar kring människans frihet. Ut i september.

Nidamörkur av Peter Fröberg Idling, Natur & Kultur.

Simon återvänder till släktens gotländska ursprung för att bygga hus på en plats med mörk historia.

Inte av denna världen av Yaa Gyasi, Norstedts.

Uppföljaren till en rosad debut om slavarnas öde i flera generationer. Ut i september.

Spegeln och ljuset av Hilary Mantel, Weylers.

Sista delen i den hyllade trilogin om Thomas Cromwell. Ut i september.

Meningarna av Johanna Ekström, Albert Bonniers förlag.

Johanna Ekström försöker återupprätta sin mors tystade författarskap. Ut i september.

Flicka av Edna O’Brien, Natur & Kultur.

Den 90-åriga O’Brien skildrar en flicka som kidnappats av Boko Haram. Ut i oktober.

En dramatikers dagbok 20152019 av Lars Norén, Albert Bonniers förlag.

Lars Norén kommer med sin fjärde dagbok. Ut i november.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL