Ny Nobelkommitté avslöjas i oktober

Anders Olsson, Per Wästberg, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen ingår i den nuvarande Nobelkommittén. I oktober presenteras en ny. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

De två ledamöter i Nobelkommittén som hoppade av ersattes aldrig. I år arbetar kommittén därför med decimerad styrka. Men efter att årets litteraturpristagare har tillkännagetts kommer en ny Nobelkommitté att avslöjas.

Det berättar den nuvarande kommitténs ordförande Anders Olsson i ett sms för TT.

”Arbetet har gått utmärkt med färre externa detta år. I oktober efter tillkännagivandet av årets Nobelpristagare kommer den nya kommittén att presenteras”, skriver han.

I december 2019 gav de externa ledamöterna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström överraskande beskedet att de ville lämna arbetet i Nobelkommittén. Lösningen med en kommitté där fem externa sakkunniga skulle bidra till att ta fram en Nobelpristagare kom till efter krisen i Svenska Akademien – efter krav från Nobelstiftelsen. Om den nya kommittén också kommer att innehålla externa ledamöter är inte offentliggjort.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL