Lena Andersson, VD på Berghs förlag. Foto: Kristine Olsson Törnqvist. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Lena Andersson: Barnböckerna behöver stark fysisk bokhandel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Även om försäljningen har ökat i digitala kanaler och format så är tappet i fysisk bokhandel bekymmersamt för Berghs förlag, berättar Lena Andersson.

Dagens gäst i Boktuggs sommarserie är Lena Andersson som driver barnboksförlaget Berghs. Den fysiska bokhandeln och de fysiska mötena är viktiga för förlaget, som har en tuff vår bakom sig. Dock kommer höstens böcker att släppas som planerat.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Det har varit tufft i vår. Barnböckerna behöver en stark fysisk bokhandel och tappet där är bekymmersamt. Men det uppvägs till viss del av ökad försäljning via digitala kanaler och format.

– Vi har jobbat från förlaget – vi är så få och har stora lokaler. Men det är tråkigt med alla inställda möten och besök, och jag saknar barnbokmässan i Bologna! Kortsiktigt funkar det med digitala möten och presentationer, men i längden blir det tråkigt och odynamiskt. Vi har inte ändrat våra utgivningsplaner, höstböckerna kommer ut som planerat.

Handla böcker där du är - hitta närmsta bokhandel

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Viktiga frågor i höst och alltid: Barns språk och läsning samt att stärka biblioteken!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag älskar att läsa biografier, och på sommaren finns det tid till sträckläsning. Viv Albertines Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys och To throw away unopened är perfekta för hängmattan. Anna-Karin Palms Jag vill sätta världen i rörelse i mysig storpocket är den här sommarens läsupplevelse.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Vilka tre aktuella böcker från Berghs vill du tipsa Boktuggs läsare om?
– Jag vill tipsa om Magnus Nordins och Lars Gabels Röd zon – ruggigt aktuell och utspelar sig i ett Stockholm som är sargat av krig och pest, Linda Pelenius Lätta fakta om skeppet Vasa – äntligen har Vasamuseet öppnat igen! – och slutligen för de allra minsta, Max Velthuijs Grodan simmar – peppande för alla som tycker att det är läskigt att släppa taget och flyta, säger Lena.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Jag har förgäves försökt få tag i den kritikerrosade Familjen av Johanna Bäckström Lerneby, men än är sommaren inte slut!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »