Sommarserien 2020 – Lena Andersson: Barnböckerna behöver stark fysisk bokhandel

Lena Andersson, VD på Berghs förlag. Foto: Kristine Olsson Törnqvist. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Även om försäljningen har ökat i digitala kanaler och format så är tappet i fysisk bokhandel bekymmersamt för Berghs förlag, berättar Lena Andersson.

Dagens gäst i Boktuggs sommarserie är Lena Andersson som driver barnboksförlaget Berghs. Den fysiska bokhandeln och de fysiska mötena är viktiga för förlaget, som har en tuff vår bakom sig. Dock kommer höstens böcker att släppas som planerat.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Det har varit tufft i vår. Barnböckerna behöver en stark fysisk bokhandel och tappet där är bekymmersamt. Men det uppvägs till viss del av ökad försäljning via digitala kanaler och format.

– Vi har jobbat från förlaget – vi är så få och har stora lokaler. Men det är tråkigt med alla inställda möten och besök, och jag saknar barnbokmässan i Bologna! Kortsiktigt funkar det med digitala möten och presentationer, men i längden blir det tråkigt och odynamiskt. Vi har inte ändrat våra utgivningsplaner, höstböckerna kommer ut som planerat.

Handla böcker där du är - hitta närmsta bokhandel

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Viktiga frågor i höst och alltid: Barns språk och läsning samt att stärka biblioteken!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag älskar att läsa biografier, och på sommaren finns det tid till sträckläsning. Viv Albertines Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys och To throw away unopened är perfekta för hängmattan. Anna-Karin Palms Jag vill sätta världen i rörelse i mysig storpocket är den här sommarens läsupplevelse.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Vilka tre aktuella böcker från Berghs vill du tipsa Boktuggs läsare om?
– Jag vill tipsa om Magnus Nordins och Lars Gabels Röd zon – ruggigt aktuell och utspelar sig i ett Stockholm som är sargat av krig och pest, Linda Pelenius Lätta fakta om skeppet Vasa – äntligen har Vasamuseet öppnat igen! – och slutligen för de allra minsta, Max Velthuijs Grodan simmar – peppande för alla som tycker att det är läskigt att släppa taget och flyta, säger Lena.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Jag har förgäves försökt få tag i den kritikerrosade Familjen av Johanna Bäckström Lerneby, men än är sommaren inte slut!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.