Denna artikel sponsras av författare/förlag

Johan Brännström gör mörk författardebut om en förälders värsta mardröm

Johan Brännström. Foto: Pressbild

I sin spänningsroman Feber vill Johan Brännström berätta en gastkramande och bitvis otäck historia, men också väcka debatt kring frågan vad vi kan göra när våra barn tillbringar alltmer tid framför skärmar.

Johan började som filmmanusförfattare och har även lärt ut ämnet i onlinekurser. Oftast har hans idéer kommit som filmidéer, men denna kändes direkt som en bokidé, säger han. 

– Jag har skrivit så många filmmanus som hamnat i det så kallade development hell och inte blivit något. Jag kände att jag behövde en ny utmaning, att testa ett nytt format.

Han gick dock och drog sig ganska länge innan han gjorde slag i saken och började skriva på manuset som skulle bli spänningsromanen Feber.

– Den litterära formen och filmmanusformen är så olika varandra, de är varandras raka motsatser. Att skriva en bok var som att lära om – jag var osäker på om jag hade språket i mig och om jag hade förmågan att gestalta personers inre liv. Men efterhand kom skrivandet igång av sig själv, och nu är jag fast – det är detta jag vill ägna mig åt, berättar han.

Boken bygger på alla föräldrars värsta skräck: att ens barn försvinner. Men också riskerna med att dagens barn tillbringar alltmer tid framför skärmar och de dolda farorna som lurar på nätet. Den handlar om Mikaela Sköld som är inrikesreporter på Sveriges största nyhetsbyrå och ensamstående mamma till 12-åriga Vanja. När dottern blir sjuk tvingas hon lämna henne ensam hemma med sin surfplatta och mobil som enda sällskap. Och en kväll när hon kommer hem är dottern försvunnen. Spåren leder till Darknet, den dolda, krypterade delen av nätet …

Idén fick Johan när hans egen dotter skulle fylla 12 år och han insåg att han inte längre fick vabba utan läkarintyg och att hon skulle behöva vara ensam hemma om hon blev sjuk.

Det mörka ämnet kan förklaras av att Johan själv är förtjust i spänningsromaner åt det mörkare hållet.

– Jag vill göra en så spännande historia som möjligt och också någonstans få in en dimension av samhällskritik. Det här är ett brännande aktuellt ämne och Darknet är en värld vi inte läst om så mycket förut.

Feber

Feber

  • Förlag: Ordfront Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-07-15
  • ISBN: 9789177751236

På Darknet ser det ut lite som internet gjorde på 90-talet, mer primitivt än vi är vana vid idag.

– Darknet är inte indexerat som det vanliga internet är, utan du måste veta vad du söker för att kunna hitta rätt. Samtidigt är det inte särskilt svårt att hitta fram till de otäcka delarna. På Darknet finns vanliga sajter, men själva krypteringen gör att det frodas mycket kriminella sajter där som tillhandahåller narkotika, vapen, identiteter eller sexuella tjänster, säger Johan.

För att kunna skildra detta på ett trovärdigt sätt i boken och förstå hur Darknet fungerar gjorde han dels egna efterforskningar, dels fick han hjälp av bland annat Polisen på Söder i Stockholm – några av Sveriges största experter på Darknet.

– De berättade för mig hur de jobbar, även om de bara kunde berätta saker till en viss gräns av förklarliga skäl. Jag fick också göra mycket teknisk research kring den typen av brott som sker i boken. Jag tror mycket på research som verktyg, man får många bra idéer av det.

Har det varit en jobbig bok att skriva?
– Ja, det kan man säga. Den handlar om jobbiga och mörka ämnen. Samtidigt är det här en ljusskygg värld som jag kände måste exponeras. Jag ville sätta lampan på de mest extrema sidorna och visa att de finns, säger Johan.

– Målet var att berätta en gastkramande och bitvis otäck historia men också få läsare – och föräldrar – att tänka efter. Och gärna väcka debatt: Vad ska vi göra när våra barn tillbringar alltmer tid framför skärmar? Har vi rätt att snoka eller är det moralpanik?

Feber släpptes i juni 2020 som ljudbok på streamingtjänsterna och i tryckt format i mitten av juli. Johan Brännström skriver redan nu på uppföljaren som blir en fristående historia, men med samma karaktärer.

– Det vore naturligtvis en dröm att få se boken filmatiserad, säger Johan Brännström.

Om författaren

Johan Brännström är bosatt i Uppsala och arbetar sedan sju år tillbaka på TT Nyhetsbyrån. Efter att ha skrivit mestadels filmmanus, bland annat till den internationellt omtalade rysaren Sleepwalker (2000) och drivit en filmmanuskurs på nätet i många år ville han prova på en ny utmaning: att skriva i romanform. Feber är hans första bokmanus och debutdeckare.

Feber

Feber
Författare
Förlag Ordfront Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor375
Vikt554 gr
Utgiven2020-07-15
SABHc
ISBN 9789177751236

VAD HÄNDER MED våra barn när de lämnas ensamma på nätet? Vad hittar ett barn i de allra mörkaste delarna av Darknet som är så ondskefullt att vi vägrar tro på det?

Mikaela Sköld är inrikesreporter på Sveriges största nyhetsbyrå och ensamstående mamma till tolvåriga Vanja. Hon tvingas lämna sin febersjuka dotter ensam hemma och när hon kommer hem från jobbet är Vanja spårlöst försvunnen. Polisen har inte mycket att gå på, men Mikaelas egna efterforskningar pekar mot Darknet den dolda delen av nätet. Hennes sökande efter dottern tar henne allt djupare ned i en febrig och farlig värld, så mörk och depraverad att hon inte kunnat föreställa sig den i sina värsta mardrömmar. Och någonstans på nätet finns en klocka som tickar ned om tjugofyra timmar startar nästa show i The Red Room. Vågar du titta?

Sommarens mest nervpirrande deckardebut!

 

"Nådlös bladvändare som trycker på rätt knappar. (...) Man säger ju rutinmässigt om deckare att de är bladvändare , men det var ärligt talat länge sedan jag läste något i genren som var verkligt spännande. Feber är faktiskt det, och därmed uppfyller den kriminalromanens viktigaste kriterium." 
Aftonbladet, Malin Krutmeijer

"Feber är mycket svår att lägga ifrån sig. Ser redan fram mot nästa bok!" 
Västerviks-Tidningen

"Jag sitter på nålar under hela läsningen. Min puls ökar för varje sida. En helgjuten thriller och en författare i högform."
Mikaelas bokhylla, bokblogg

"Jag kan bara gratulera dig som ännu inte läst Feber. Du har några spännande timmar framför dig! "
Kicki Bokmal, bokblogg

"Det är verkligen extra allt. (...) Det var länge sedan jag läste så snabbt för att komma framåt till upplösningen." 
DAST Magazine, Nisse Scherman

"Jag är djupt imponerad över den research som författaren lagt ner inför skrivandet av Feber. Välskriven och omskakande"
Samuel Karlsson, deckarförfattare

"Feber är sjukt spännande, tankeväckande, och en grym debut av Johan Brännström."
Hyllan, Bokblogg

"Boken är högaktuell (...). En bladvändare som kröp ända in under skinnet!"
Hannys bokhylla, bokblogg

Så fruktansvärt spännande att det helt enkelt inte går att sluta läsa! Lotta Olsson tipsar om Feber i DN.

"Feber är en bok som kryper in under skinnet redan i prologen, som sedan skickligt och otäckt avslöjar mer och mer om det mörker som gömmer sig bland oss, bara några knapptryck bort. (...) Det är helt omöjligt att läsa en bok med sådan hjärtklappning och sedan inte ge full pott! När kommer nästa?" Kickis Bokhylla, bokblogg

"En fantastiskt deckare! (...) den är spännande in i minsta detalj. (...) Johan Brännström har skapat en bok som jag kommer minnas, inte bara på grund av alla skrämmande moment utan också på grund av den välgjorda handlingen. En otroligt, otroligt bra debut!"
Idas Recensioner, bokblogg

"WOW vilken bok. (...) Den här boken är så spännande. Jag sitter på helspänn och kan inte sluta läsa. En äkta bladvändare. (...) Jag kan inte säga mer än att har ni inte läst boken, så läs den!" 
Ett litet kapitel, Bokblogg

"Jag satt på nålar och var hela tiden tvungen att läsa mer och mer. Ibland var jag på väg att hoppa fram några sidor bara för att få veta mer, men stoppade mig själv för jag ville inte missa ett enda ord av historien. Johan skriver så man blir engagerad och berörd. ...en [bok] jag rekommenderar otroligt starkt."
mrsnikain, Bokblogg

"Jag kan bara instämma i kören, vilken debutbok!"
readforlifereadforpleasure, Bokblogg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se