ANNONS

Poeten Gösta Ågren är död – blev 84 år

Gösta Ågren. Pressbild: Paschinsky Studio.

Den finlandsvenske diktaren, översättaren och litteraturvetaren Gösta Ågren är död. Han avled natten till onsdagen vid 84 års ålder.

Ågren har skrivit ett 40-tal böcker med tyngdpunkt på lyrik. Bland hans betydande verk finns dikttrilogin ”Jär”, som tilldelades Finlandiapriset 1989. Förra året belönades han med Bellmanspriset av Svenska Akademien.

Gösta Ågren föddes i Nykarleby i Österbotten 1936. Han debuterade som 19-åring med diktsamlingen ”Kraft och tanke”. Genombrottet som författare kom under 70-talet, med samlingar som ”Var inte rädd” och ”Molnsommar”.

Ågren studerade litteratur i Stockholm och disputerade 1971 med en avhandling om Dan Andersson. Han studerade även vid Svenska filminstitutets filmskola och har arbetat som filmregissör.

Hans sista bok Dikter och slutsamtal gavs ut tidigare i år.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL