ANNONS

Deckarförfattaren Jean Bolinder är död

Författaren Jean Bolinder har avlidit. Arkivbild.

Deckarförfattaren Jean Bolinder har avlidit efter en längre tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter. Han debuterade 1967 med ”Skulle jag sörja då…” och skrev sedan ett trettiotal deckare.

För älskarens och mördarens skull och Dödisgropen utsågs av Deckarakademin till 1985 respektive 1990 års bästa svenska deckare. Han valdes in som hedersmedlem 1974.

Jean Bolinder skrev även noveller, pjäser, fackböcker och läromedel. Han var lektor i svenska, historia och scenisk gestaltning.

Han föddes 1935 i Östergötland, som son till en godsägare, gick gymnasiet i Motala och studerade vid Uppsala och senare Lunds universitet. Han regisserade studentspex under studenttiden och 1959–1961 tre filmer, ”Hjernans storhet och fall”, ”Flykt” och ”Ur askan i elden”.

Under 1970-talet var han anställd vid bokförlaget Hermods/Liber, där han skapade ”Libers idrottslexikon” och även gav ut dramatik, bland annat tre pjäser skrivna av Astrid Lindgren.

Jean Bolinder blev 84 år gammal.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se