Kristofer Lundström vikarierar för Marie Lundström i programmet Lundströms Bokradio i höst. Foto: Anna-Karin Ivarsson/Sveriges Radio.

Kristofer Lundström vikarierar för Marie Lundström i Lundströms Bokradio i höst

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Årets fiffigaste vikarierekrytering? Det frågar sig producenten Anna-Karin Ivarsson på Sveriges Radio efter att ha hittat en vikarie med rätt efternamn till programmet Lundströms Bokradio.

– Jag såg honom på tv och tänkte att ”där, där har vi ju en vikarie med alla egenskaper plus rätt efternamn” och så ville han och så blev det han. När alla stjärnor står rätt, säger Anna-Karin Ivarsson till Boktugg.

När Kristofer Lundström fick frågan om han ville axla Lundströms Bokradio när Marie Lundström har tjänstledigt några höstveckor så tänkte han först att det måste vara ett dåligt skämt.

Men det var förstås inte ett dåligt skämt, utan istället kanske årets bästa idé. (Kristofer) Lundström sa ja och SVT gick med på att låna ut sin programledare (bland annat Kulturveckan, Kulturnyheterna, Kobra och nu senast Ekdal och Ekdal, där han vikarierat för en av kusinerna Ekdal).

”På Sveriges Radio får Kristofer snart husera i ett program som redan bär rätt efternamn!”, konstaterar Anna-Karin Ivarsson.

Och Lundströms vikarie från SVT har faktiskt ett förflutet inom Sveriges Radio. Kristofer kom till Radiohuset i Stockholm efter radiojobb på hemmalokalradion i Örebro, därefter Västmanland och Radio Stockholm. Efter en sejour på UR blev det P3 och därefter P1 där han var programledare för Godmorgon, världen!

Och nu 20 år senare är han alltså tillbaka: Från mitten av augusti till 4 oktober kommer Kristofer Lundström att synas i Radiohuset igen. Hans första av fem sändningar för Lundströms Bokradio sker den 5 september.

Marie Lundström tar alltså ledigt under fem veckor i samband med att hennes egen debutroman Sanningens kalas kommer ut i början av september.

Men redan imorgon hörs ordinarie programledaren Marie Lundström då hon i lördagens program möter Elin Anna Labba.

Fotnot: De båda programledarna med efternamnet Lundström är inte släkt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.