ANNONS

Jan Lööf fyller 80 år: ”Anklagad för att vara eremit”

Jan Lööf fyller 80 år. Samtidigt arbetar han med en ny bok om Skrotnisse. Arkivbild.

Man behöver inte gå i pension bara för att man fyller 80. Serietecknaren, barnboksförfattaren och den påstådde eremiten Jan Lööf arbetar för fullt med en ny bok om Skrotnisse – i en social distansering som började långt före coronakrisen.

Egentligen skulle Jan Lööf sitta isolerad i sitt hus i Grekland och arbeta just nu, men det satte hustrun stopp för efter att den snart 80-årige konstnären och serietecknaren ramlat i de höga stentrapporna i det gamla huset.

Landet vid Medelhavet har länge varit Jan Lööfs tillhåll under arbetet med böcker och illustrationer – ofta kan veckor flyga i väg utan att han märker det. Nu arbetar Jan Lööf i stället på ett liknande sätt i Sverige. Det nya coronaviruset och rekommendationerna till 70-plussare har alltså inte påverkat ”Skrotnisse”-upphovsmannen speciellt mycket.

ANNONS

Själv identifierar han sig mest med Bertil Enstöring av de egna barnboksfigurerna, han som i tv-serien ”Skrotnisse och hans vänner” har bott på de mest isolerade platserna på jorden: en gång på toppen av ett berg, en annan gång längst ner på havets botten, allt för att undvika andra människor.

– Jag har också blivit anklagad för att vara någon sorts eremit, men det handlar egentligen kanske om att jag har svårt för att arbeta med folk i närheten. Jag kan sitta två månader i sträck som bara försvinner. Det sker någonting lustigt när man sitter ensam så länge. Man tappar lite hyfs och det vanliga sociala som behövs för att man ska kunna umgås med folk. Samtidigt försvinner alla ens dåliga egenskaper, det spelar ingen roll om man är egoistisk och hånfull om det inte finns någon att vara det mot, säger Jan Lööf.

”Var oroliga typer”

Jan Lööf växte upp i metallarbetarstaden Trollhättan, som son till en uppfinnare och skrotgubbe och barnbarn till en plåtslagare. Han lämnade staden för att läsa på Konstfack i Stockholm, och började röra sig i kretsar med bland andra Carl Johan De Geer och Lasse Åberg – men skrotet har alltid funnits kvar.

Som ung hade Jan Lööf få likheter med sin eremitfigur. Han beskriver hur han med barndomsvännen och senare samarbetspartnern Lars-Åke Kylén rände runt i hemstaden.

– Vi har sagt till varandra att om vi hade uppträtt så som vi gjorde när vi har 16–17 i dag, då hade vi omedelbart fått diagnoser på oss och säkert också medicinering. Vi saboterade hela vår tillvaro, skolkade och var oroliga typer. Men sedan lugnar man ner sig.

Återvänder till Skrotnisse

Nu är han mest känd för böcker som ”Örnis bilar”, som han gjorde med Carl Johan De Geer, ”Morfar är sjörövare”, ”Sagan om det röda äpplet” men också vuxenserien ”Felix”. Jan Lööfs böcker har lästs av barn i flera generationer, men själv gjorde han en pakt med två Konstfacksvänner om att aldrig skaffa egna, eftersom de räknade med att arbeta inom kulturvärlden, ”förmodligen utan större framgång”.

– Då ingick tankarna att vi kan ju inte ha råd med familj, då lägger vi krokben på oss själva. Och det höll vi alla tre. Det är först på senare tid som jag har haft råd att ha familj, men jag har aldrig saknat det, jag har haft så mycket med barn att göra ändå.

Skrotnisse måste rädda ett gäng djur som har ätit för mycket godis i ”Skrotnisse och hans nya vänner”. Pressbild: Jan Lööf.

Samtidigt har han genom åren kritiserats för sina barnboksfigurer, bland annat att få tjejer ges plats i hans berättelser. Själv menar han att han inte har någonting emot att ändra i en berättelse om förlaget ber honom, men att det har blåst upp till storm i efterhand.

– Jag har lite svårt att rita tjejer, kanske på grund av kläder och sådant. Det har blivit helt naturligt utan en enda tanke, men i efterhand har det klagats.

Nu arbetar Jan Lööf på den kommande boken ”Skrotnisse och hans nya vänner” som kommer att ges ut senare i höst, den första boken på fem år. Förlaget beskriver det som att Jan Lööf ”ger sig själv en 80-årspresent” genom att göra en ny bok, men Jan Lööf beskriver det på ett lite annat sätt.

– ”Kan du inte göra någonting till oss?” sade de på Bonniers. Nej, sade jag till dem, då måste jag hitta på en historia. ”Men gör någonting om Skrotnisse”, sade de. Nej, inte de gamla figurerna och gubbarna! Men sedan började jag ändå göra lite bilder till en antologi, och fortsatte med det, berättar han.

Jan Lööf fyller 80 år den 30 maj. I höst kommer boken ”Skrotnisse och hans nya vänner”.

Text: Sofia Sundström/TT

Fakta: Jan Lööf

Jan Lööf föddes 1940 i Trollhättan och fyller 80 år den 30 maj.

Efter studier på Konstfack debuterade han med barnböckerna ”En trollkarl i Stockholm” och Morfar är sjörövare.

1967–1972 tecknade han dagstidningsserien ”Felix” som fick internationell spridning.

Han gjorde 1985 tv-serien ”Skrotnisse och hans vänner”, som är baserad på boken Skrot-Nisse från 1976.

Sedan dess har han fortsatt att ge ut barnböcker, som Örnis bilar (med Carl Johan De Geer), Pelle i djungeln och Matildas katter.

Till hösten kommer boken Skrot-Nisse och hans nya vänner.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL