ANNONS

Idag firas Pippi Långstrumps födelsedag

Astrid Lindgren och hennes dotter Karin, 1948 (foto: Privat/Astrid Lindgren Aktiebolag). Illustration av Ingrid Vang Nyman (källa: The Astrid Lindgren Company).

I år fyller den första boken om världens starkaste flicka 75 år och idag den 21 maj är Pippi Långstrumps födelsedag. För att fira jubileet arrangeras en hel rad digitala aktiviteter.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Pippi Långstrump delar födelsedag med Astrid Lindgrens dotter Karin. Det var Karin som kom på namnet Pippi Långstrump och under flera år hittade Astrid på historier om Pippi för Karin och hennes vänner. Till sin tioårsdag fick Karin de nedskrivna berättelserna om Pippi som present. ”Eftersom det var ett märkligt namn blev det också en märklig flicka”, sa Astrid Lindgren.

Urmanuset till Pippi Långstrump som Astrid Lindgrens dotter Karin fick i födelsedagspresent. Foto: Jacob Forsell

Manuset publicerades på Rabén & Sjögren i november 1945, och i år fyller den allra första boken om Pippi 75 år.

ANNONS

Många planerade jubileumsevenemang har ställts in på grund av coronakrisen, men det finns en rad digitala Pippi Långstrump-aktiviteter att roa sig med:

  • Tillsammans med Universal Music och Qvisten Animation har Astrid Lindgren Aktiebolag producerat en ny musikvideo till sången Här kommer Pippi Långstrump. Den kommer att finnas på bl a Youtube i slutet av maj.
  • Pippi Långstrump i Berwaldhallen – hyllningskonserten som var planerad och utsåld sedan en lång tid, gavs utan publik i salen och finns på Berwaldhallen Play.
  • Balettföreställning med pannkakspiruetter, skurborste-skridsko-städning, tjuvjakt och spännande drömscener om de sju haven! Den senaste säsongen har Pippi-baletten gått för utsålda hus i Helsingfors och finns på SVT Play.
  • Svenska institutet har en digital satsning för att fira Pippi i sociala medier som kan följas under #CongratsPippi och #BeMorePippi
  • För den engelsktalande anordnas en digital performance med Danyah Miller på Oxford Owls facebooksida den 21 maj, ”Meet Pippi Longstocking”.
  • På engelska släpps nu ljudboken ”Pippi Longstocking” inläst av Sandi Toksvig, den danska komikern känd från brittiska tv-program som QI och The Great British Bakeoff. Boken finns på Spotify från 21 maj.
  • Alicia Vikander har läst in första kapitlet av Pippi Långstrump på engelska, och alla intäkter från detta går till Rädda Barnen och kampanjen Pippi of Today. Det finns på Spotify, Storytel, Nextory och Audible från 21 maj.
  • För den som vill ordna ett eget kalas finns digitalt material och kalastips på Rabén & Sjögrens och Astrid Lindgren Aktiebolags hemsidor.

Dessutom har flera nya böcker om Pippi nyligen kommit ut: antologin Pippiperspektiv där kända skribenter och tecknare presenterar sin bild av Pippi Långstrump, serieboken Pippi på rymmen med illustrationer av Fabian Göranson, nya bilderboken Pippi firar födelsedag, och de tre originalkapitelböckerna – nu med färgbilder för första gången.

Tidig upplaga av Pippi Långstrump. Foto: Astrid Lindgren Aktiebolag
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL