Idag firas Pippi Långstrumps födelsedag

Astrid Lindgren och hennes dotter Karin, 1948 (foto: Privat/Astrid Lindgren Aktiebolag). Illustration av Ingrid Vang Nyman (källa: The Astrid Lindgren Company).

I år fyller den första boken om världens starkaste flicka 75 år och idag den 21 maj är Pippi Långstrumps födelsedag. För att fira jubileet arrangeras en hel rad digitala aktiviteter.

Pippi Långstrump delar födelsedag med Astrid Lindgrens dotter Karin. Det var Karin som kom på namnet Pippi Långstrump och under flera år hittade Astrid på historier om Pippi för Karin och hennes vänner. Till sin tioårsdag fick Karin de nedskrivna berättelserna om Pippi som present. ”Eftersom det var ett märkligt namn blev det också en märklig flicka”, sa Astrid Lindgren.

Urmanuset till Pippi Långstrump som Astrid Lindgrens dotter Karin fick i födelsedagspresent. Foto: Jacob Forsell

Manuset publicerades på Rabén & Sjögren i november 1945, och i år fyller den allra första boken om Pippi 75 år.

Många planerade jubileumsevenemang har ställts in på grund av coronakrisen, men det finns en rad digitala Pippi Långstrump-aktiviteter att roa sig med:

  • Tillsammans med Universal Music och Qvisten Animation har Astrid Lindgren Aktiebolag producerat en ny musikvideo till sången Här kommer Pippi Långstrump. Den kommer att finnas på bl a Youtube i slutet av maj.
  • Pippi Långstrump i Berwaldhallen – hyllningskonserten som var planerad och utsåld sedan en lång tid, gavs utan publik i salen och finns på Berwaldhallen Play.
  • Balettföreställning med pannkakspiruetter, skurborste-skridsko-städning, tjuvjakt och spännande drömscener om de sju haven! Den senaste säsongen har Pippi-baletten gått för utsålda hus i Helsingfors och finns på SVT Play.
  • Svenska institutet har en digital satsning för att fira Pippi i sociala medier som kan följas under #CongratsPippi och #BeMorePippi
  • För den engelsktalande anordnas en digital performance med Danyah Miller på Oxford Owls facebooksida den 21 maj, ”Meet Pippi Longstocking”.
  • På engelska släpps nu ljudboken ”Pippi Longstocking” inläst av Sandi Toksvig, den danska komikern känd från brittiska tv-program som QI och The Great British Bakeoff. Boken finns på Spotify från 21 maj.
  • Alicia Vikander har läst in första kapitlet av Pippi Långstrump på engelska, och alla intäkter från detta går till Rädda Barnen och kampanjen Pippi of Today. Det finns på Spotify, Storytel, Nextory och Audible från 21 maj.
  • För den som vill ordna ett eget kalas finns digitalt material och kalastips på Rabén & Sjögrens och Astrid Lindgren Aktiebolags hemsidor.

Dessutom har flera nya böcker om Pippi nyligen kommit ut: antologin Pippiperspektiv där kända skribenter och tecknare presenterar sin bild av Pippi Långstrump, serieboken Pippi på rymmen med illustrationer av Fabian Göranson, nya bilderboken Pippi firar födelsedag, och de tre originalkapitelböckerna – nu med färgbilder för första gången.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Tidig upplaga av Pippi Långstrump. Foto: Astrid Lindgren Aktiebolag
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL