ANNONS

Yukiko Duke invald i Svenska Deckarakademin

Yukiko Duke, kulturjournalist, författare, översättare och moderator. Foto: Anna Widoff.

Svenska Deckarakademin har valt in Yukiko Duke som ny ledamot, hon ersätter avlidne Jan-Olof Ekholm. En nyhet: Deckarakademin kommer att presentera nominerade även till debutantpriset.

I lördags hade Svenska Deckarakademin (som bildades 1971 och därmed firar 50-årsjubileum 2021) sitt vårmöte. Det mest ovanliga var att mötet genomfördes via Zoom – som de flesta möten i dessa tider.

Förutom sedvanliga mötespunkter som budget och annat valde man in en ny ledamot efter Jan-Olof Ekholm (som gick bort i januari). Hans plats tas istället av Yukiko Duke, välkänd journalist och litteraturkritiker som också suttit i juryn för Augustpriset. Hon har översatt ett flertal böcker av bland andra Haruki Murakami, men även själv skrivit exempelvis Breven från Iwo Jima.

ANNONS

En nyhet är att Deckarakademin i höst för första gången kommer att nominera böcker även i debutantklassen, max fem stycken. Om en eller flera debutanter nomineras till det stora priset blir det av naturliga skäl ingen nominering till debutantpriset.

– Vi är intresserade av ett fortsatt samarbete med Gotlands Deckardagar, men formerna för detta samarbete behöver ses över, säger Nisse Scherman.

I Deckarakademin väljs ett presidium vart tredje år (nästa gång 2022). Nuvarande presidium består av Bibbi Wopenka (preses), Dag Hedman (vice preses), Karin Alfredsson (sekreterare), Nisse Scherman (skattmästare) och Christina Wahldén (övrig ledamot).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se