Kristina Lugn blev 71 år. Arkivbild: Erik Simander/TT.

Kultursverige sörjer Kristina Lugn

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Många inom kultursfären är i sorg efter beskedet att Kristina Lugn gått bort. Nu framhålls akademiledamotens insatser inom den svenska litteraturen.
Hon var en av få samtida poeter som regelbundet läses upp på studentfiranden, på examen, på dop, säger Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

Enligt Wiman var Kristina Lugn, som blev 71 år gammal, en av de stora inom svensk litteratur. Han minns henne som en diktare som nått ut i samhället – både genom det hon skrev men också genom sin personlighet.

– Jag skulle vilja säga så här: Nu försvinner de riktigt stora en efter en, alldeles nyligen Per Olov Enquist, och nu Kristina Lugn. Båda är två av de få författare som har gått utanför litteraturen, som därigenom inte bara har skildrat Sverige i det de har skrivit utan också varit med om att skapa Sverige, säger Björn Wiman.

”Stor förlust”

– Jag skulle vilja påstå att Kristina Lugn är en av de riktigt stora diktarna i den kategorin, fortsätter han.

Akademiledamoten och filosofen Åsa Wikforss är sedan ett år tillbaka ledamot i Svenska Akademien. Hon beskriver Lugn som rolig och insiktsfull med mycket kreativitet.

– Det är en stor förlust, hon är helt oersättlig. Jag hann inte lära känna henne så mycket men de gånger jag fick umgås med henne var helt fantastiska, säger Åsa Wikforss.

Författaren Anne Swärd, också hon ledamot i Svenska Akademien, berättar att hon blev tom efter beskedet om Kristina Lugns bortgång.

– Jag hade inte känt Kristina så länge men hon gjorde ett extremt starkt intryck. Jag har alltid gillat speciella människor och Kristina var speciell i kubik, säger Swärd.

”Chockartat”

För Dagens Nyheter berättar Dramatenchefen Marie-Louise Ekman om den nära vänskapen med poeten och dramatikern Lugn.

– Det är chockartat … just nu finner jag inga ord. Vi brukade säga till varandra: Det är så förskräckligt att alla dör hela tiden omkring en … någon måste ju vara den första att inte dö? Så vi startade en förening ihop, en förening för de som inte ska dö. Vi var de enda medlemmarna. Nu är hon borta, men hon finns ändå kvar. Men jag hade önskat att kroppen fanns med också, säger Marie-Louise Ekman till tidningen.

Samtidigt fylls sociala medier med kondoleanser efter beskedet. Kung Carl XVI Gustaf har gjort ett uttalande.

”Kristina Lugn var en framstående poet och dramatiker, med en unik slagfärdighet som rymde både humor och djupt allvar. Jag och min familj kommer särskilt att minnas Kristina Lugn genom hennes ’Vilar glad. I din famn’, som framförts vid flera av våra familjehögtider de senaste åren”, säger han.

”Nåtts av beskedet att Kristina Lugn gått bort. En stor poet och dramatiker, med ord som nådde in. Otroligt ledsamt att höra, mina tankar är med hennes nära”, skriver kulturminister Amanda Lind (MP) på Twitter.

I en skriftlig kommentar uttrycker även statsminister Stefan Löfven (S) sitt deltagande.

”Hon var framstående i sitt författarskap, som poet och dramatiker. Jag tänker på hennes familj och närstående”.

Text: Ann Edliden, Robin Salomonsson, Jennifer Berg Eidebo, Oskar Carlsson/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.