Författarförbundets krisfond tar paus – pengarna är slut

Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund. Foto. Anna Wahlgren

Den tillfälliga krisfond för coronadrabbade författare som Sveriges Författarförbund inrättade den 1 april 2020 med hjälp av donationer från författare och förlag har tömts på medel.

Torsdag den 7 maj skickade Författarförbundet ut ett mejl till sina medlemmar om att de pausar sin krisfond.

”Vi behöver nu pausa krisfonden då i princip alla pengar är utdelade. Vi har dock förhoppningar om att mer pengar ska tillkomma. Obehandlade ansökningar är registrerade i turordning. Vi håller er informerade om när krisfonden öppnas igen”, skrev förbundet.

Det gäller alltså den krisfond som Författarförbundet inrättade den 1 april 2020 med hjälp av ekonomiska bidrag från förlag och författare, bland annat Natur & Kultur, Fredrik Backman och Camilla Läckberg.

Författarförbundets egen krisfond ska inte blandas ihop med de krisstipendier som Författarfonden ska fördela. Dessa utgår ifrån de 10 miljoner kronor som tillföll Författarfonden av regeringens stödpaket till kulturbranschen. Ansökningstiden för dessa krisstipendier går ut idag den 8 maj 2020.

– Hade saken gällt Författarfonden hade vi skrivit det. Nu gjorde vi inte det. Semantiskt är det visserligen lätt att blanda ihop, men vi har varit så tydliga vi kan vara. Vårt kansli har heller inte fått några frågor angående detta, förtydligar Patrik Lundberg, vice ordförande i Författarförbundet. 

Hittills har det kommit in närmare en miljon kronor i donationer till Författarförbundets krisfond, och 66 medlemmar är så här långt beviljade ersättning.

– Vi har lyckligtvis kunnat bevilja medel till merparten av de medlemmar som har sökt. Kriteriet var i korta drag att kunna styrka utebliven inkomst på grund av pandemin. I de få fall vi har refuserat ansökningar har den uteblivna inkomsten inte varit direkt kopplad till medlemmens värv som författare eller litterär översättare, säger Patrik Lundberg.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.