ANNONS

Ny undersökning: Vanligare att kvinnor läser högt för barn

Ovanlig syn? Enligt en ny undersökning är det vanligare att kvinnor läser högt för barn än män. Arkivbild: Isabell Höjman/TT.

Kvinnor läser högt både för barn och andra vuxna i högre grad än män. Nästan hälften av kvinnorna, 47 procent, svarar att de läser högt för ett barn, medan inte ens en tredjedel av männen, 28 procent, svarar att de gör samma sak.

Sju av tio män svarar också att de aldrig brukar läsa högt, visar Kulturnytt s Novusundersökning om svenskarnas läsvanor.

– Många internationella undersökningar visar att flickor läser i genomsnitt bättre än unga pojkar gör. När de sedan då blir vuxna och får egna barn är det lätt att de vill överföra intresset för läsning till barnen. Och det gör man ju bäst genom att läsa högt, säger Karin Taube, professor emerita i pedagogik vid Umeå Universitet till Kulturnytt.

Hon tror att pojkars läsutveckling överlag skulle förbättras om fler pappor och manliga förebilder läste högt för dem.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se