ANNONS

Hillary Clinton: EU måste hjälpa Gui Minhai

Hillary Clinton uppmanar EU att engagera sig för den svenske bokförläggaren Gui Minhais öde. Foto: Markus Schreiber/AP/TT.

EU måste omedelbart ingripa för att hjälpa den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai. Det säger Hillary Clinton till TT.

Frågan om Gui Minhai är något som den amerikanska regeringen normalt sett skulle antas ta tag i, konstaterar den tidigare amerikanska utrikesministern.

– Men om USA är frånvarande så måste EU ta ton, ta ställning för en svensk bokförläggare eller någon annan som blivit felaktigt fängslad. Det handlar om mänskliga rättigheter, det är så viktigt, vi måste vara högljudda. Men jag tror att vår nuvarande regering inte bryr sig, säger Clinton.

Orolig över utvecklingen

Hon säger att hon som utrikesminister ägnade mycket tid åt människor som fängslats bara för att de kritiserat sin regim. Och hon är bekymrad över den politiska utveckling världen över som går mot att fler hyllar totalitära ideal.

– Jag är mycket oroad över vad som händer med demokratin och hur man ska kunna hålla den vid liv. Människor är ibland trötta på den, de vill ha något nytt, de tror på konspirationsteorier. Om inte USA och Europa gör något, så kommer de auktoritära ledarna att bli fler och fler och det kommer att leda till en mycket dålig utveckling.

ANNONS

Clinton har kommit till filmfestivalen i Berlin för att tillsammans med regissören Nanette Burstein tala om tv-serien ”Hillary”. Sju timmars intervju med henne, kombinerat med mängder av foton, smalfilmer och intervjuer med bland andra Barack Obama och Bill Clinton, har blivit en serie på fyra avsnitt om drygt en timme vardera.

Visas i svensk tv

SVT kommer att visa serien med start den 13 mars (samtliga avsnitt finns på SVT Play från den 8 mars). Allt från Clintons barnaår till förlusten mot Donald Trump 2016 finns med – och ja, det handlar också om Bill Clintons affär med Monika Lewinsky.

– Jag sade från början att det var helt ok att fråga mig om vad som helst, säger hon.

Under intervjun med TT hinner Clinton dryfta en mängd olika ämnen, bland annat domen mot den före detta Hollywoodmogulen Harvey Weinstein.

– Juryns dom talar för sig själv. Det var verkligen dags för nedräkning här, säger Hillary Clinton.

Hon talar också om hur hon genom årens lopp blivit misstänkliggjord och förtalad, inte minst för att hon varit politiker i en manlig värld.

– När jag började fanns det inte många kvinnor som ville nå höga politiska poster. Nu är det annorlunda. Vi är inte framme än, men vi har kommit en bit på väg.

”Redo för kvinnlig president”

Däremot håller hon lägre profil när det gäller att kommentera Bernie Sanders framgångar i det Demokratiska partiets nomineringsrace inför presidentvalet.

– Vi får se vem som blir demokraternas presidentkandidat och sedan kommer jag att stödja den personen vem det än blir. USA är redo för en kvinnlig president. Det borde ha skett för länge sedan, säger hon och fortsätter:

– Det viktigaste just nu är att besegra Donald Trump.

Hillary Clinton berättar att hon ibland ligger vaken om nätterna och oroar sig. Klimatförändringarna, kärnvapenavtalet med Iran som Donald Trump drog sig ur och sjukdomar som det nya coronaviruset är sådant som gör henne sömnlös.

Finns det inget som får henne att lugna sig och kunna sova?

– Mina barnbarn. När jag tänker på dem går det bättre.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Hillary Clinton

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.

Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. De har ett barn, dottern Chelsea.

Var landets första dam 1993–2001, då maken Bill var president.

Blev delstaten New Yorks senator 2000.

Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till 2013.

Var Demokraternas kandidat i presidentvalet 2016 men förlorade mot Republikanernas Donald Trump.

Aktuell i tv-serien ”Hillary” som visas på filmfestivalen i Berlin och sänds i SVT i mars.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se