Hilary Mantel hyllas för den avslutande delen i trilogin om Thomas Cromwell. Arkivbild: Henrik Montgomery/ TT.

Hilary Mantels trilogifinal hyllas av kritiker – kommer på svenska i höst

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

”Ett mästerverk”, ”Förtjänar den ännu ett Booker-pris? Ja, det gör den”. Kritikerna som har fått förhandsläsa Hilary Mantels sista bok i trilogin om Thomas Cromwell verkar hyfsat eniga – och de är lyriska, enligt en sammanställning av BBC. Boken släpps på svenska i höst.

– Weyler förlag ger ut boken på svenska i höst och det är redan klart att Hilary Mantel kommer att besöka Sverige då, säger Richard Herold, publicistisk chef på Natur & Kultur som äger Weyler Förlag sedan 2015, till Boktugg.

The Mirror and the Light, som följer upp Wolf hall (2009) och För in de döda (2012) avslutar berättelsen om mannen som föddes som son till en smed och som tog sig upp till samhällets toppskick och blev kung Henrik VIII:s rådgivare.

Den sista boken startar med Anne Boleyns avrättning 1536 och avslutas med Cromwells egen avrättning fyra år senare.


ANNONS


Enligt The Standards kritiker består Mantels remarkabla bedrift i att hon har lyckats ta en av ”de största skitstövlarna i den brittiska historien” och göra honom till ”en levande, sympatisk, nästan beundransvärd mänsklig varelse”.

The Mirror and the Light släpps i Storbritannien den 5 mars.

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »