Nu startar ett upprop till stöd för Gui Minhai

Skärmdump från namninsamlingen som startats på initiativ av Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, Sveriges Författarförbund och Journalistförbundet för att frige Gui Minhai. Foto: www.skrivunder.com/gui_minhai

Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, Sveriges Författarförbund och Journalistförbundet startar idag en nationell namninsamling till stöd för Gui Minhai.

Det har gått 1 587 dagar, över 4 år, sedan den svenske medborgaren, författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand och sedan fängslades i Kina. Han sitter fängslad isolerad från omvärlden och nekad rätten till såväl juridisk prövning som konsulära besök från svenska myndigheter. De kinesiska myndigheterna har medgett att han är ”föremål för tvångsåtgärder”.

”1 587 dagar är 1 587 dagar för mycket. Det är dags att Gui Minhai friges. Och det är dags att Kina och den kinesiske ambassadören i Sverige respekterar Gui Minhais mänskliga rättigheter och yttrandefriheten i Sverige”, skriver Svenska PEN i ett pressmeddelande. 

I samband med uppropet sampublicerar en rad stora svenska tidningar (Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, HD-Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och Aftonbladet) ett öppet brev till Kinas President Xi Jinping där 30 kulturchefer, förläggare, författare, journalister, jurister och Kina-kännare går samman för att kräva Gui Minhais frigivning och att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou slutar hota och förolämpa personer som kritiserar Kina och engagerar sig för Gui Minhai.

De som undertecknat det öppna brevet kräver att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou slutar hota och förolämpa personer som kritiserar Kina och engagerar sig för Gui Minhai, att Kina ska respektera Gui Minhais mänskliga rättigheter och att Kina ska frige Gui Minhai och låta honom återvända hem.

Bland de 30 personer som har skrivit under det öppna brevet finns Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen, Eva Bonnier, förläggare Albert Bonniers förlag, Peter Englund, författare och ledamot i Svenska Akademien, Eva Gedin, VD Norstedts Förlagsgrupp, Richard Herold, förlagschef Natur & Kultur, David Lagercrantz, författare och ledamot av Svenska PEN, och Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund.

Namninsamlingen till stöd för Gui Minhai startade idag den 20 februari 2020 och kan undertecknas här: www.skrivunder.com/gui_minhai

Bakgrund

Gui Minhai, född 5 maj 1964 i Ningbo, är en kinesiskfödd svensk förläggare och författare. 2012 startade han bokförlaget Mighty Current Media i Hongkong som ger ut böcker om fastlandspolitiska intriger och insiderinformation från det kinesiska kommunistpartiet, böcker som är förbjudna i fastlandskina. Den 17 oktober 2015 kidnappades han av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand. Som författare och förläggare av regimkritisk litteratur, är fängslandet av Gui Minhai av allt att döma ett svar på hans oppositionella hållning mot den kinesiska regimen.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,