ANNONS

Nu startar ett upprop till stöd för Gui Minhai

Skärmdump från namninsamlingen som startats på initiativ av Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, Sveriges Författarförbund och Journalistförbundet för att frige Gui Minhai. Foto: www.skrivunder.com/gui_minhai

Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, Sveriges Författarförbund och Journalistförbundet startar idag en nationell namninsamling till stöd för Gui Minhai.

Det har gått 1 587 dagar, över 4 år, sedan den svenske medborgaren, författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand och sedan fängslades i Kina. Han sitter fängslad isolerad från omvärlden och nekad rätten till såväl juridisk prövning som konsulära besök från svenska myndigheter. De kinesiska myndigheterna har medgett att han är ”föremål för tvångsåtgärder”.

”1 587 dagar är 1 587 dagar för mycket. Det är dags att Gui Minhai friges. Och det är dags att Kina och den kinesiske ambassadören i Sverige respekterar Gui Minhais mänskliga rättigheter och yttrandefriheten i Sverige”, skriver Svenska PEN i ett pressmeddelande. 

I samband med uppropet sampublicerar en rad stora svenska tidningar (Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, HD-Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och Aftonbladet) ett öppet brev till Kinas President Xi Jinping där 30 kulturchefer, förläggare, författare, journalister, jurister och Kina-kännare går samman för att kräva Gui Minhais frigivning och att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou slutar hota och förolämpa personer som kritiserar Kina och engagerar sig för Gui Minhai.

De som undertecknat det öppna brevet kräver att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou slutar hota och förolämpa personer som kritiserar Kina och engagerar sig för Gui Minhai, att Kina ska respektera Gui Minhais mänskliga rättigheter och att Kina ska frige Gui Minhai och låta honom återvända hem.

Bland de 30 personer som har skrivit under det öppna brevet finns Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen, Eva Bonnier, förläggare Albert Bonniers förlag, Peter Englund, författare och ledamot i Svenska Akademien, Eva Gedin, VD Norstedts Förlagsgrupp, Richard Herold, förlagschef Natur & Kultur, David Lagercrantz, författare och ledamot av Svenska PEN, och Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund.

Namninsamlingen till stöd för Gui Minhai startade idag den 20 februari 2020 och kan undertecknas här: www.skrivunder.com/gui_minhai

Bakgrund

Gui Minhai, född 5 maj 1964 i Ningbo, är en kinesiskfödd svensk förläggare och författare. 2012 startade han bokförlaget Mighty Current Media i Hongkong som ger ut böcker om fastlandspolitiska intriger och insiderinformation från det kinesiska kommunistpartiet, böcker som är förbjudna i fastlandskina. Den 17 oktober 2015 kidnappades han av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand. Som författare och förläggare av regimkritisk litteratur, är fängslandet av Gui Minhai av allt att döma ett svar på hans oppositionella hållning mot den kinesiska regimen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL