Denna artikel sponsras av författare/förlag

Michaela Winglyckes mysdeckare utspelar sig i Vimmerby

Michaela Winglycke. Foto: Privat

Relationer, spänning och mordgåtor är de centrala ingredienserna i Michaela Winglyckes romaner som utspelar sig i småländska Vimmerby.

Michaela Winglycke kommer från den lilla orten Mariannelund ett par mil utanför Vimmerby i Småland. Numera bor hon i Stockholm, men återvänder gärna till sina hemtrakter på somrarna – och i sina romaner.

Den senaste boken Allt som är rätt och rent släpptes strax före jul 2019, vilket var passande med tanke på handlingen.

– Handlingen tar sin början en julafton i Vimmerby i goda vänners lag. Det är i grund och botten en mordgåta med ett stänk av pusseldeckare, berättar Michaela.

Hon gillar kombinationen relationer och spänning, och parallellt med mordgåtan får man följa polisen William och hans sambo Josephine, som introducerades i första boken Jag tvivlar på ditt ord. Läsupplevelsen blir bäst om man läser böckerna i rätt ordning.

– Relationerna är i centrum i mina böcker, säger Michaela. Jag vill att det ska vara så vardagligt som möjligt, med vanliga relationer och problem som man ska kunna känna igen sig i. 

Michaelas böcker är bra exempel på feelgooddeckare eller mysdeckare, där spänningen driver handlingen framåt – men där det aldrig blir alltför hårdkokt, utan stämningen istället tangerar feelgood och vardagsliv. 

– Böckerna passar alla som tycker att deckare inte behöver vara alltför blodiga och råa, utan som tycker om när genren istället innehåller småstadsliv, händelser man kan känna igen sig i och lite feelgoodkänsla – samtidigt som de innehåller spänning och ”lagom” mycket obehag.

Allt som är rätt och rent

Allt som är rätt och rent

  • Förlag: Calidris förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-12-02
  • ISBN: 9789188703262

I fokus i den senaste boken står tre barnfamiljer, sex vuxna vänner, och historien handlar både om vad som händer med dem när en av dem blir mördad, men också deras ganska intrasslade relationer till varandra inklusive avundsjuka och dysfunktionella familjeband. 

Boken följer flera karaktärers perspektiv.

– Jag gillar att läsa sådana böcker och har medvetet valt korta kapitel om en karaktär i taget. Jag tycker om när man får se handlingen från olika håll, det ger bredd till historien.

Michaela har alltid älskat att skriva och alltid läst mycket deckare. 

– Vad jag kan minnas så har jag ända sedan jag var riktigt liten älskat både att läsa och skriva. Jag tillbringade mycket tid på biblioteket i Mariannelund och tyckte redan som liten om kombinationen av relationer och mysterium. Mina favoritböcker var Kitty-serien, som jag läste om och om igen, säger hon och fortsätter:

– Under högstadieperioden tvivlade jag på om jag verkligen kunde skriva, men under gymnasietiden fick min fantastiska lärare Camilla mig att inse att jag kunde skriva. Kanske är det tack vare henne som jag sedan har vågat göra det, uppmuntran kan göra mycket. 

Michaelas andra hemort Vimmerby, dit hennes familj flyttade efter att hon tagit studenten, har tagit en given plats i hennes skrivande.

– Jag har sett hur andra författare har skrivit om platser i deckarserier, och det inspirerade mig att skriva om Vimmerby. Det har varit jätteroligt och jag har fått många fina ord om böckerna från personer som bor där. Jag har lagt ner mycket energi på att försöka beskriva Vimmerby så fint och rättvist som möjligt. Småstadskänslan får oförtjänt mycket skit ibland.

Serien kommer att följas upp av en tredje bok. När den kommer är dock ännu inte helt bestämt – men även den kommer att utspela sig i Vimmerby och handla om karaktärerna William och Josephine.

Michaelas intressen för relationer och brott speglas både i hennes utbildning och hennes böcker. Hon är utbildad beteendevetare och pluggar juridik samtidigt som hon jobbar extra på advokatbyrå.

– Den tredje boken kommer innehålla lite mer rättegångar, och på byrån finns stor kunskap om utredningar och polisarbete så där har jag ett guldläge i att göra research och kunna fråga kollegor om råd, säger Michaela.

Om författaren

Michaela Winglycke är beteendevetare, men studerar just nu juridik samtidigt som hon arbetar på advokatbyrå. Hon är bosatt i Stockholm, men tillbringar somrarna i sina hemtrakter där hennes berättelser utspelar sig. Allt som är rätt och rent är den andra delen i deckarserien om polisen William Johnson och hans sambo Josephine Carlberg. Debuten Jag tvivlar på ditt ord utkom sommaren 2019. 

Allt som är rätt och rent

Allt som är rätt och rent
Serie William Johnson
Författare
Förlag Calidris förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor381
Vikt250 gr
Utgiven2019-12-02
SABHc
ISBN 9789188703262
Det är julafton, snön ligger djup över Vimmerby och tre barnfamiljer firar jul tillsammans. Vännerna är grannar, arbetar tillsammans och umgås på fritiden. Utåt sett verkar de ha allt: kärlek, vänskap, vackra hem och mycket pengar. Men under ytan döljer sig många hemligheter. Sent på julaftonsnatten hittas en av männen död och det visar sig snart att han har blivit mördad. Polisinspektör William Johnson får därmed återigen leda en mordutredning. Spåren leder honom och hans kollegor till såväl hemligheter inom vänskapskretsen som ett religiöst samfund som den mördade mannen tillhörde under sin uppväxt. Samtidigt kämpar Williams sambo Josephine Carlberg med problem i sin egen familj. Och som om inte det räckte fortsätter Williams lillebror James att ställa till problem. Michaela Winglycke har skrivit ännu en spänningsroman där karaktärernas relationer står i centrum. Det här är andra delen i serien om William och Josephine, den första Jag tvivlar på ditt ord utkom sommaren 2019. Michaela är beteendevetare och studerar juridik. Numer är hon bosatt i Stockholm, men hon tillbringar somrarna i sina hemtrakter där berättelserna utspelar sig.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se